Încălzitoarele solare sunt simplu de construit, se fac din materiale reciclabile și sunt foarte utile, mai ales pentru cei care au nevoie să economisească bani sau pentru cei care au încălzire pe gaz sau lemne. Este de asemenea și o alternativă ecologică de a produce căldură, perfectă pentru cei cărora le place să construiască lucruri cu propriile mâini.

Pentru a te apuca de treabă ai nevoie, în primul rând, de energie solară (care nu te costă nimic) și sticle goale de plastic – PET-uri (pe care în mod normal le-ai fi aruncat la gunoi sau al reciclare, dacă la tine în localitate există așa ceva). Ideea, în termeni simpli, este să creezi o mică seră în fiecare sticlă în parte și să treci prin fiecare sticlă un mic furtun de irigare (din polietilenă). În acest fel, căldura din sticlă care este absorbită ulterior de către furtun este transferată apei și astfel poți economisi resurse necesare încălzirii apei precum gaz, electricitate sau lemn.

Energie regenerabilă
Un astfel de încălzitor, construit cu un minim de materiale și un pic de pricepere, folosește energie regenerabilă, căldura soarelui. Estimativ, o familie de patru persoane, folosește aproximativ 80 de litri de apă caldă zilnic (în baie și în bucătărie). Poți construi un astfel de încălzitor de mărimea necesară consumului propriu, în raport cu cantitatea de apă folosită zilnic deoarece se asamblează în coloane de câte 6 sticle, fiecare coloană cu 2 metri de furtun.
Poți cupla în paralel câte coloane dorești, folosind acoperișul casei drept suport. Din cauza faptului că, odată construit, acest încălzitor ecologic se sprijină pe acoperișul casei, trebuie să ții cont de faptul că greutatea dorită trebuie să poată fi susținută de structura de rezistență a acoperișului.

Cum să construiești un încălzitor solar ecologic:

1. Ai nevoie de minim 30 de sticle de plastic de 1,5 L, de aceeași dimensiune (important) și fără etichetă;
2. Ai nevoie de 12 metri de furtun de culoare neagră (culoarea este importantă) și de diametru de aproximativ 2 cm, 8 conexiuni „T” și două coturi, o rolă de teflon și două supape de 2 cm;
3. Ai nevoie de un burghiu; dacă totuși nu dispui de acest instrument poți folosi, cu răbdare, un cuțit de bucătărie pentru a găuri sticlele;
4. Se face un orificiu la baza fiecărei sticle, de aceeași mărime cu cea pe care o are sticla în locul supapei. După ce ai terminat de găurit toate cele 30 de sticle, taie 5 secțiuni de câte doi metri fiecare de furtun negru. Se unesc sticlele între ele pentru a forma un rând de cinci coloane de 6 sticle și apoi se introduce o bucată de furtun de 2 metri în fiecare. Repetând acest pas de cinci ori, vei fi folosit 30 de sticle și acum dispui de o rețea care se finalizează prin fixarea coturilor în extreme și a conexiunilor „T” la mijloc.
5. „Grătarul” de sticle se pune în soare, pe un acoperiș de tablă și se orientează de preferat spre nord , apoi se umplu sticlele în partea inferioară. După 15 minute de expunere la razele solare, pe partea superioară a sticlei iese apă de o temperatură de 45 – 50 de grade Celsius, tocmai bună de folosit.
6. Puteți stoca apa caldă în butoaie, însă acestea trebuie să fie curate, fără interacțiunea cu chimicale care ar putea fi periculoase. Dacă structura de rezistență a acoperișului îți permite construirea unui astfel de butoi foarte bine izolat, te poți bucura de apă caldă eco și pe timpul nopții.

Pentru a-ți construi acest dispozitiv de încălzire a apei ai nevoie de un buget destul de mic, având în vedere că sticlele de apă sau de suc folosite le-ai fi cumpărat în mod normal, doar că acum ai un motiv bun să le păstrezi.

 

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul