În loc să cumperăm salatele la bucată, le cumperăm de multe ori gata ambalate și tăiate. Ceea ce nu știai e că, deși este opțiunea cea mai comodă, nu este și cea mai sănătoasă.

Ești un om ocupat, de asta, când mergi la supermarket, cumperi aproape întotdeauna produse semipreparate. Lasagna, macaroane și pui prăjit ambalate, gata pentru a fi încălzite și a înfinge furculița în ele. La fel se întâmplă și cu salata. Cum să cumperi căpățânile de salată și să le speli? Dar ce? Suntem în Evul Mediu? Nu ai timp de așa ceva. Cumperi frunzele de salată, gata tăiate și spălate, în pungile lor transparente.  Trebuie doar să o răstorni într-o farfurie, să adaugi conserva de ton și pesmet.

Vai ce salată bună mănânc azi! Ce sănătos sunt!”, te gândești.  Ceea ce la început părea o idee foarte sănătoasă, nu prea este. Cel puțin ăsta este rezultatul ultimului  raport al departamentului de infecții și imunitate al Universității din  Leicester ( MArea Britanie), care determină că pungile de salată preparată sunt un mediu de cultură pentru salmonela.

Acest raport arată că pungile de salată preparată sunt un mediu de cultură pentru salmonela, care poate deveni mortală la anumite grupuri de risc. Și totul  pentru că în pungile sigilate salmonela se lipește de frunzele de salată, inclusiv după ce le speli cu minuțiozitate. Experții sunt atât de preocupați de această temă, incât au avertizat toate gospodăriile să evite acest tip de salate ambalate și, în caz că nu au altă opțiune, să insiste cu spălatul în profunzime inainte de a le consuma. Totodată să se evite căldura și să se mențină salata la rece. ” Această descoperire a făcut să crească presiunea asupra cultivatorilor, cărora li se cere să mențină înalte standardele de securitate alimentară, deoarece sunt suficiente doar câteva celule de salmonela pentru ca boala să se extindă”, povestește investigatorul Primrose Freestone revistei de specialitate ” Microbiologie de mediu aplicată” și preluată de ”Daily Mail”. În plus experta avertizează că doar câteva frunze alterate fac ca patogenul să crească și să fie capabil de a cauza boala.

Nu este nevoie să mâncăm întreaga salată pentru a contracta infecția cu salmonele, sunt suficiente doar câteva frunze. Această boală cauzează febră extremă, vomă și diaree, care durează aproximativ o săptămână. La grupurile de risc, cum sunt bătrânii, copiii mici sau grav bolnavii, ale căror sisteme imunitare sunt vulnerabile, această boală poate fi mortală. Studiul din Leicester este primul care ia în considerare riscul prezenței insectelor în salată după ce aceasta a fost împachetată, fiind gata pentru distribuție.

Nu este neapărat nevoie să mâncăm întreaga salată ca să contractămo infecție, câteva frunze sunt suficiente. Investigația nu arată nivelele de salmonela care se pot găsi pe o salată ambalată cumpărată, dar cu siguranță știe cum cresc aceste bacterii pe frunzele stricate și se lipesc de pungă. Experimentul a arătat că zeama care se desprinde de pe frunzele rupte multiplică creșterea salmonelei până la 2.400 de ori , fiind potențial periculoasă pentru persoane. Cel mai grav aspect este că salmonela este suficient de virulentă pentru a infecta pe cineva doar prin intermediul recipientului. Și este indiferent  dacă salata este înghețată, pentru că s-a probat că bacteriile s-au multiplicat pe frunzele de salată care au fost corect depozitate la rece.

Ce facem atunci?

Acest studiu ridică o întrebare importantă. Doctorul Kimon Karatzas, profesor asistent în microbiologia alimentară a Universității din Reading ( Anglia), insistă ca populația să mănânce produse proaspete care nu au fost ambalate anterior. ” Și întotdeauna să le spele înainte de a le mânca”. În plus, este important să menții aceste alimente în frigider , la o temperatură adecvată. 

În ultimii ani în Europa s-a constatat o creștere a numărului de focare de intoxicație alimentară asociate produselor pentru salate. Microbiologul Martin Adams, de la Universitatea britanică din Surrey subliniează importanța curățeniei. ”Deși salatele preparate au fost spălate deja, o spălare înainte de consumul lor oferă un nivel suplimentar de liniște”. Un studiu recent realizat de Universitatea din Granada a arătat că oul protejează împotriva salmonelei. Problema este serioasă, pentru că în ultimii ani, în Europa, s-a constatat o creștere a numărului de focare de intoxicație alimentară cu produse proaspete de salată, contaminată cu salmonela și E. Coli.  Freestone crede că această investigație nu vrea să alarmeze populația, ci doar să servească ca un memento că este bine să se consume salată proaspătă.

 

 

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul