În ediția australiană a revistei Gold Coast Bulletin, o dependentă de sex care a ales să își țină identitatea secretă vorbește despre un subiect destul de sensibil și de dezbătut în ziua de astăzi: dependența de sex este boală sau viciu?
În mod paradoxal, într-o societate în care sexul este mediatizat excesiv în toate mediile posibile – internet, cinematografie, presă etc, dependența de sex continuă să fie un subiect tabu. Când vine vorba de stăpânirea impulsurilor sexuale, lucrurile pot deveni foarte complicate pentru cei care au această problemă. Sunt multe întrebări care, de cele mai multe ori, rămân fără răspuns din cauza indiferenței, a jenei sau a ignoranței. Femeia răspunde în Gold Coast Bulletin la câteva întrebări despre capacitatea de a avea o relație monogamă sau despre felul în care această dependență îi afectează jobul și relațiile interpersonale. Femeia dezvăluie revistei că este un lucru foarte complicat și că viața ei personală și relațiile sale amoroase au fost foarte afectate de faptul că suferă de această dependență.

Problemă tipic bărbătească?
Femeia dezvăluie în interviul acordat că se simte foarte jenată de faptul că simte și are aceste necesități compulsive pe care nu poate să și le înfrâneze: „bărbații sunt predestinați a fi mai obsedați de sex decât femeile, cred că pentru ei e mai ușor”, spune aceasta.
Deși este cumva unanim acceptat faptul că acest tip de comportament sexual compulsiv este mai comun în rândul bărbaților, hipersexualitatea feminină este din ce în ce mai frecventă. În acest sens, conform Journal of Sexual Medicine, trei femei din o sută suferă de hipersexualitate (numită și nimfomanie), deși numai 0,8% dintre ele recunosc că au apelat la un specialist pentru a trata acest tip de comportament.

Jonglând cu bărbați
Femeia intervievată de Gold Coast Bulletin recunoaște că organizarea și coordonarea întâlnirilor amoroase o puneau câteodată în dificultate, însă hazardul a intervenit din când în când și a făcut lucrurile mult mai simple: „La un moment dat m-am văzut cu trei bărbați în aceeași săptămână care aveau același nume, lucru care m-a ajutat mult să evit situațiile jenante”. Aceasta spune că întâlnirile aveau un singur scop – sexul, iar orice alte implicații ale unei relații nu o interesau în mod special, deși susține că nu ar deranja-o o relație monogamă, întrucât „medicamentul” ar fi mereu la îndemână.

Boală sau viciu?
Dependența de sex este definită drept orice activitate sexuală care scapă de sub control, însă sunt mulți oameni de știință și medici care argumentează că, din punct de vedere clinic, o asemenea dependență nu se încadrează în parametrii unei boli și că persoanele în cauză nu au nevoie de medicație, ci de un autocontrol mai bun și de terapie.
De fapt, în a cincea și ultima ediție a Manualului de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM – V), „biblia” psihiatriei, dependența de sex nu apare listată ca tulburare de ordin psihic.

Celebrități dependente de sex
Această problemă este foarte frecventă și în rândul celebrităților, însă în cazul lor poate fi mai complicat de ascuns și de cele mai multe ori adevărul iese foarte repede la suprafață în paginile presei mondene și ale tabloidelor. Unul dintre cele mai mediatizate cazuri de acest gen este cel al lui Tiger Woods. Celebrul jucător de golf s-a internat într-o clinică specializată pentru a-și trata și controla impulsurile sexuale.
La fel a procedat și Davin Duchovny care, după ce și-a recunoscut dependența public, s-a internat pentru a începe tratamentul în august 2008.
Boală sau viciu, nu poate să spună nimeni cu exactitate întrucât există adepți ai ambelor accepțiuni; cert este că dependența de sex rămâne în continuare un subiect tabu, lucru care îi pune în mare dificultate pe cei care caută să trateze această condiție.

 

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul