Când fondatorii Dubmash – Jonas Drüppel, Roland Grenke and Daniel Taschik, au creat o nouă aplicaţie pentru smartphone care permite înregistrarea unui video cu tine şi o sincronizează cu un clip audio, aveau o oarecare senzaţie că va avea succes. Însă, după ce au mai eşuat în trecut de două ori în încercarea de a cuceri app store-ul iOS, nu erau foarte încrezători şi nu aveau nici cea mai mică idee ce super lovitură vor da pe piaţă cu această aplicaţie.
După doar şapte zile de la lansarea oficială (19 noiembrie 2014), Dubmash a ajuns aplicaţia numărul 1 în ţara mamă – Germania. Acest succes s-a repetat ulterior în 29 de ţări printre care Regatul Unit, Franţa sau Olanda.
„În luna octombrie prototipul a avut parte de un feedback foarte bun, iar acest lucru ne-a făcut să ne simţim satisfăcuţi că am creat ceva valoros şi apreciat de mulţi oameni”, declară co-fondatorul Dubmash Roland Grenke pentru TechCrunch.
Tot Grenke spune: „Un indicator clar că aplicaţia este un hit a fost faptul că a ajuns pe primul loc în Germania după doar o săptămână de la lansarea oficială. E cert că Dubmash se poate bucura de un succes internaţional”.

Să mai încercăm o dată!
În ciuda succesului izbitor de care se bucură Dubmash, nu este prima dată când echipa încearcă să lanseze o aplicaţie. Prima încercare a companiei fondate în 2013 a luat forma unei aplicaţii care permitea crearea unui videoclip muzical personal, numită Starlize.
„Era o aplicaţie foarte similară cu Dubmash, însă am avut senzaţia încă de la început că este un pic prea complexă pentru majoritatea utilizatorilor”, explică Grenke.
Însă eşecul Starlize a adus cu sine multe beneficii pentru Dubmash; echipa şi-a dat seama că utilizatorii preferă să comunice în privat, să integreze filmuleţele respective în conversaţie, iar acest lucru înseamna ca aplicaţia să fie super rapidă şi uşor de folosit, cu un număr minim de click-uri şi cu posibilitatea ca filmuleţele să fie cât mai scurte şi mai succinte.

Simplu şi la obiect
„Am fost foarte calculaţi şi relaxaţi când am început să testăm dubmash, învăţând din greşelile pe care le-am făcut cu alte aplicaţii din trecut”, spune Grenke. „Am început încet, mai întâi cu familia şi prietenii, am primit feedback-ul lor, iar apoi am prezentat aplicaţia unui public mai mare, cum ar fi conferinţele de IT din Berlin. Am urmat numeroase stadii de dezvoltare ale aplicaţiei într-un timp foarte scurt şi cred că echipa s-a descurcat minunat în repetarea acestor procese până când Dubmash şi-a cunoscut forma finală şi a fost lansat pe piaţă”.
Dubmash se foloseşte foarte simplu, iar filmuleţele se trimit în mediul extern via aplicaţii de messaging cum ar fi Facebook, Messenger sau WhatsApp. Singura modalitate de salvare a filmuleţului Dubmash făcut este să îl descarci pe telefon.
Există potenţiale probleme ale drepturilor de autor în aplicaţie, având în vedere că majoritatea melodiilor provin din clipuri TV sau din filme, deci cu conţinut fără licenţă. Totuşi, până acum nu au existat probleme, spune Grenke. De asemenea, acesta este de părere că brand-urile – şi, implicit, titularii drepturilor de autor – vor fi în cele din urmă dornici să colaboreze în mod direct cu aplicaţia, oferind posibilitatea de monetizare.
Între timp, pe partea de produs, cei trei sunt de abia la început. „Avem numeroase idei despre cum să construim un produs care să aibă succes la public şi vom îmbunătăţi aplicaţia continuu”, spune Grenke.
„Primele noi caracteristici ale aplicaţiei vor include îmbunătăţiri în ceea ce priveşte descoperirea de sunete. Update-ul următor va include ceea ce noi numim ‘Soundboards’. E o modalitate mai eficientă de a-ţi organiza sunetele şi le permite utilizatorilor să-şi creeze propriile ‘boards’ şi să se aboneze şi la ‘boards-urile’ altor utilizatori. Acest lucru va face lucrurile mult mai individuale şi mai personale pentru fiecare utilizator în parte”.

Sursă: www.techcrunch.com