Ochii mari şi plini de teamă şi de incertitudine ai acestui mic cimpanzeu reprezintă doar o mică parte din ceea ce înseamnă îngrozitorul trafic de animale, o afacere ilegală care, împreună cu traficul de droguri, reprezintă una dintre cele mai mari mafii, care produce sume imense de bani.
În spatele lacrimilor acestui cimpanzeu nevinovat se ascunde oribilul masacru al familiei sale.

„Femelele cu pui sunt cele mai expuse deoarece micuţii sunt purtaţi de mamele lor, iar acest lucru le face mult mai lente, deci mai uşor de capturat”, a explicat publicaţiei El Mundo Federico Bogdanowicz, directorul executiv al Institutului Jane Goodall din Spania. Pe lângă frica de oameni, micuţei primate îi era frică şi de foc.

„Ucid mamele şi le conservă carnea prin afumare. Este considerată o delicatesă în ţări precum Camerun”, spune cu tristeţe Bogdanowicz.

Cimpanzeul a fost găsit ascuns între aproape 30 de membre şi 7 capete. „Puii sunt lăsaţi vii şi vânduţi ca mascote. Sunt transportaţi în valize până în China sau Orientul Mijlociu unde sunt cumpărați cu sume mari de bani.”
Concret, pentru o pereche de cimpanzei exportaţi cu sigiliu şi aprobare conform CITES (convenţie privind comerţul internaţional cu specii pe cale de dispariţie din faună şi floră), traficanţii obţin mai mult de 16 000 de euro în Cairo, de unde sunt transportaţi în alte ţări. Cu toate acestea, un contrabandist din Guineea nu primeşte decât în jur de 40 de euro în urma acestei afaceri murdare (conform datelor furnizate de către GRASP – Great Apes Survival Partnership). Traficul de acest gen include, de asemenea, şi primate de talii mai mari precum cimpanzeii bonobo – pentru care traficanţii obţin până la 38 000 de euro pentru o pereche, sau gorilele care pot ajunge până la fabuloasa sumă de 240 000 de euro pentru traficant (şi 2000 de euro pentru cel ce se ocupă de transportul animalelor).
Atât cei de la IJG, cât şi cei de la GRASP sunt de acord asupra faptului că „adevărata problemă nu o reprezintă contrabandiştii, ci traficanţii. Dacă nu ar exista traficanţi, nu ar exista nici contrabandişti”. Pentru a pune stop acestor crime şi pentru a încerca să decimeze această mafie a traficului ilegal de animale, ONG-ul LAGA s-a implicat foarte mult şi membrii acestei organizaţii s-au ocupat de salvarea puiului de cimpanzeu. LAGA a fost înfiinţată de Ofir Drori ( un tânăr israelian care a călătorit timp de 8 ani în Africa) şi se ocupă de aspectele legale ale acestei afaceri ilegale, căutând să pună punct traficului de animale.
Potrivit acestui ONG, comerţul cu primate de talie mare este „o structură transnaţională, organizată şi specializată”. Acest tip de delict este unul foarte comun şi se fac numeroase arestări de acest gen.

Doi traficanţi au fost prinşi de către LAGA la graniţa dintre Camerun şi Nigeria în timp ce transportau micul cimpanzeu şi rămăşiţele familiei sale. „Au recunoscut delictul, ceea ce înseamnă că pot ajunge după gratii timp de 3 ani”, explică IJG.
În ţări precum Congo, LAGA colaborează îndeaproape cu Institutul Jane Goodall. Astfel, echipa lui Ofir Drori se ocupă cu salvarea animalelor, apoi cu pedepsirea contrabandiştilor şi, în final, transportă primatele în centrele de reabilitare ale IJG; unul dintre aceste centre este în Tchimpounga unde animalele sunt îngrijite îndeaproape şi unde membrii centrului încearcă să le arate că nu toţi oamenii le sunt duşmani şi le vor răul.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul