La împlinirea a 18 ani, Jalid al Sinani a devenit responsabilul modestei bărcuțe care, timp de decenii i-a servit tatălui său să-și alimenteze  familia. A moștenit atunci o slujbă singuratică, pe care a făcut-o timp de 20 de ani fără frică, pescuind în apele limitrofe ale Qurayatului, o mică localitate de pescari , la 83 de kilometri în sud-est de Muscat, capitala sultanatului Oman. O viață de sacrificii și constrângeri care acum o săptămână a luat o întorsătură neașteptată.

Cum a găsit Salman voma urât mirositoare a unei balene, a cules-o din mare și a luat-o acasă pentru a o usca

” Tocmai terminam de pescuit, când am simțit în depărtare un miros foarte neplăcut. M-am apropiat și acolo era, împrăștiat în apă.”, a explicat Jalid presei cu euforie, norocoasa și neașteptata sa descoperire.

Comoara pe care a găsit-o plutind în apă este pe cât de valoroasă, pe atât de rară: un exemplar generos de ambră cenușie, voma pe care rareori o expulzează cașaloții. Marinarul de 38 de ani, a găsit secreția chiar proaspătă, când este o substanță de culoare albă și textură lipicioasă care emană o intensă putoare de fecale. ” Văzând-o și dându-mi seama de ceea ce era, am căutat niște frânghii și am cules-o. E drept că mi-a trebuit multă muncă. Era destul de tare și cântărea aproape 75 de kilograme. O dată pusă în  barcă, am început întoarcerea acasă”, detaliază Jalid, stăpânul unei ambarcațiuni care abia trece de 6 metri lungime.

Cele 75 de kilograme pe care a reușit să le salveze l-au făcut milionar, pentru că este o substanță foarte apreciată în parfumerie.

Tată a patru copii, a ajuns în port exuberant, cu voma adunată într-o cutie de plastic. După ce a trecut pe la diferiți vecini și i-au confirmat tipul mărfii, a dus-o acasă la el, unde substanța moale începu să se transforme. ”Cu trecerea zilelor, ambarul își schimbă mirosul și devene mai plăcut”, a comentat Jalid, care a acceptat să fie portretizat înveșmântat într-o impecabilă dishdasha ( tunica albă tradițională din Oman).

În fotografie, porțiunile secreției apar împrăștiate pe solul unei camere micuțe, cu elicele unui ventilator în prim plan. ” Le las să se usuce. Le-am tăiat în bucăți mai mici. Sunt unele părți care s-au uscat, dar majoritatea mai are nevoie de timp.” admite marinarul.

” În realitate, nu știu pentru ce se folosește. Se spune că se folosește pentru parfumuri și instrumentar chirurgical. Obiectivul meu este să o vând la cel mai bun preț posibil.”, adaugă pescarul, dedicat îngrijirii noii sale bijuterii.

În ultimele zile specimenul găsit și-a schimbat pielea: a devenit mai gri și mai ceros și împrăștie o fragranță dulce, de pământ și mare. Sunt unii care o compară cu mirosul intens al isopropanolului. Schimbarea i-a crescut și prețul. ”Dacă este de bună calitate, kilogramul poate ajunge la 15.000 riali ( aproximativ 35.800 euro)”, confesează norocosul. Dacă va reuși să încheie o afacere atât de avantajoasă, Jalid se va îmbogăți cu mai mult de 2,6 milioane de euro. ” Pentru moment am primit o ofertă, dar mi-au cerut mai întâi o mostră mică pentru a-i examina calitatea”, spune el cu prudență.  ” Pentru mine, totul  este foarte ciudat.În plus, este pentru prima dată când se găsește în această zonă un ambar gri cu asemenea caracteristici și dimensiuni”, subliniează el. De regulă se prinde un specimen care  abia ajunge la un kilogram.

Până la ora actuală, cea mai mare piesă localizată cântărea 454 kilograme și datează din 1912. După biologul american Christopher Kemp, autor al ”Aur plutitor, o poveste naturala (și nenaturală) a ambarului gri”,  posibilitatea de a găsi această substanță este îndepărtată: formarea sa necesită ani  și numai 1% dintre cașaloți o produc ca reacție la iritația produsă în stomacul lor, la înghițirea ciocurilor negre ale calamarilor, principalul ingredient al dietei lor, și a altor obiecte dure și ascuțite. Fiind expulzată, substanța biliară poate întârzia alți câțiva ani până atinge uscatul. Principalele astfel de întâmplări s-au înregistrat în Oceanul Atlantic, în Bahamas, dar și în apele Noii Zeelande sau în Maldive.

Alte miracole

”Este folosită ca ingredient în elaborarea parfumurilor și pentru alte scopuri ezoterice în zone îndepărtate ale lumii. Pe piață se poate vinde cu până la 20 de dolari gramul, depinzând de calitatea sa ( gramul de aur se vinde cu 40 de dolari)”, scrie Kemp, care timp de doi ani a parcurs toată planeta făcând investigații asupra acestei fascinante bijuterii a naturii.

Jalid nu este singurul oman atins de noroc. Acum un an, doi vecini au găsit o mică cantitate în burta unui cașalot mort care eșuase pe o plajă din sudul țării, situată într-un colț al golfului Persic, condus de bătrânul sultan Qaboos și locuit de vreo 4 milioane de suflete, din care 40% străini. Perechea a vândut amestecul pentru 190.000 euro unui comerciant local. Destinul său nu se află departe. Oman este pământul parfumurilor.

La marginea înfloritorului Muscat se află cartelul general Amouage, una dintre mărcile de parfumuri cele mai exclusiviste din lume. ” Calitatea materiilor prime pe care le folosim este excepțională. Alegem ingredientele cele mai delicate și mai rare”,ne indică Chritopher Chong, directorul de creație al companiei, în timpul unei vizite recente la fabrică. Din depozitele sale nu lipsește ambarul gri, care servește ca fixator al esențelor.

La câțiva kilometri de sălile unde se amestecă esențele cele mai selecte, Jalid visează la viitorul său. La final soarta i-a surâs. ”Îmi voi cumpăra altă casă. Voi îmbunătăți viața soției mele și a celor 4 fii și-i voi ajuta pe săraci”, șoptește la capătul celălalt al telefonului.

De când briza mării l-a purtat până la comoară, și-a schimbat părerea de multe ori. I-a trecut prin minte să renunțe la lungile zile de muncă pe mare și să se arunce în prospera afacere a imobiliarelor. Totuși, acum se luptă pentru ca ambarul să nu-i afecteze existența de chihlimbar și apusuri de soare:” Voi continua să lucrez ca pescar. Nu o să renunț. Așteptam de mulți ani să întâlnesc o astfel de comoară, de când am început să ies pe mare cu tatăl meu. Acum pot doar să-i mulțumesc lui Alah pentru acest noroc.”

 

 

 

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul