Experienţa ne spune că nu trebuie niciodată să luăm decizii importante atunci când suntem supăraţi deoarece este foarte probabil să ne pară rău şi să nu mai putem repara greşeala făcută. Există, de asemenea, şi alte situaţii în care ar trebui să ne gândim de două ori înainte să rezolvăm o problemă –când suntem obosiţi, când suntem mahmuri, când suntem pur şi simplu trişti sau când suntem înfometaţi!

Numeroase studii au demonstrat că senzaţia de foame influenţează în bună parte starea noastră de spirit, deci, implicit, are de-a face şi cu puterea noatră de decizie. La fel cum se întâmplă şi cu somnul, sau mai degrabă cu lipsa acestuia, senzaţia de foame ne alterează buna dispoziţie, puterea de concentrare şi, astfel, ne influenţează deciziile şi ne poate conduce într-o zonă de risc. Foamea ne poate transforma în persoane mai irascibile, mai arbitrare şi mai agresive.
Un studiu a dezvăluit maniera în care un stomac gol poate afecta şi influenţa deciziile luate. Cercetătorii din cadrul Columbia Bussiness School din New York au analizat 1.112 hotărâri judecătoreşti luate pe parcursul a zece luni de către opt judecători diferiţi. Se pare că rezultatul a fost următorul: judecătorii care pronunţau sentinţele înainte de masă aveau tentinţa de a da sentinţe mai dure decât cei care avuseseră timp să mănânce înainte de proces.
Dacă o persoană a cărei responsabilitate este să aplice legea în mod egal pentru toată lumea şi care trebuie să uite de preferinţele personale pe parcursul unui proces poate fi atât de influenţat de senzaţia de foame, atunci trebuie să fim extrem de vigilenţi şi să nu lăsăm acest lucru să ne influenţeze acţiunile. Pe lângă sentinţe judecătoreşti, iată cinci lucruri obişnuite pe care ar trebui să le evităm când ne este foame:

Gătitul

Poate părea paradoxal având în vedere că în momentul în care ne este foame scopul este să gătim ceva pentru a soluţiona problema, însă este foarte probabil ca lucrurile să se întoarcă împotriva noastră. Într-o astfel de situaţie avem tendinţa de a recurge la metode mai rapide pentru a ne potoli foamea, iar acest lucru înseamnă, de cele mai multe ori, fast-food sau lucruri care se pot găti uşor şi repede – cartofi prăjiţi, carne prăjită etc.

Cea mai bună metodă de a evita astfel de probleme este să ne gătim din timp, astfel încât atunci când ajungem acasă să nu trebuiască decât să ne încălzim mâncarea. Şi pe cât posibil, trebuie să evităm să ajungem în stadiul în care efectiv avem dureri de stomac de la foame. Mesele uşoare şi dese sunt cele mai indicate.