Odată cu frigul, vin și cheltuielile mai mari pentru încălzirea locuinței. Există însă metode prin care putem să avem și casa încălzită, dar și facturi rezonabile la încălzire. Iată un top 5 al acestor metode de a nu arunca toți banii pe încălzire.

1. Menţineţi temperatura casei la 20° C

Conform datelor tehinice, temperatura ideală la care trebuie să ne setăm caloriferele sau termostatele astfel încât să nu ne fie nici frig şi nici să nu risipim bani, este de 20° C. Pentru fiecare grad în plus, factura creşte cu aproximativ 7 procente.

CITEȘTE ȘI: UITĂ DE CENTRALĂ…

2. Opriţi căldura atunci când nu este necesară
Majoritatea oamenilor sunt de părere că, dacă opreşti căldura şi o reporneşti, se crează un consum mai mare de energie, însă acest lucru nu este adevărat. Este recomandat să opriţi căldura dacă, spre exemplu, nu sunteţi acasă într-o seară. Acest mic detaliu vă va ajuta să economisiţi bani. De asemenea, dacă obişnuiţi să dormiţi înfăşuraţi în multe paturi în timpul somnului, nu aveţi nevoie de aceeaşi temperatură în dormitor, ca pe parcursul zilei.
Aşa că, dacă nu vreţi să opriţi căldura pe timpul nopţii, măcar ajustaţi temperatura la una mai mică. Conform unui studiu efectuat în cadrul Universităţii din Zaragoza, dacă pe timpul nopţii, între ora 22 şi ora 6, setaţi temperatura la 16° C, atunci consumul anual de combustibil se va reduce cu 13 %.

3. Trageţi jaluzele pe timpul nopţii
Pe parcursul zilei, razele solare pot aduce un mic aport de căldură locuinţei dumneavoastră, însă geamul ferestrei nu permite pătrunderea razelor infraroşii. Pe timpul nopţii, ferestrele sunt o sursă foarte mare de aer rece. Într-o casă veche, cu ferestre obişnuite, în care temperatura generală este de 20° C, ferestrele pot ajunge la temperatura de 7°C, iar acest lucru înseamnă o pierdere enormă de energie. De cele mai multe ori, în casele care nu dispun de ferestre cu geam termopan, pierderile de căldură sunt foarte mari, iar acest lucru înseamnă bani pierduţi.
Cea mai bună metodă de a împiedica această pierdere inutilă este să trageţi mereu jaluzelele ferestrelor pe timpul nopţii. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul în care aveţi draperii sau obloane. Pentru a vă aerisi casa, alegeţi un moment al zilei mai puţin friguros, iar dacă lăsaţi geamurile deschise 10 minute zilnic, nu pierdeţi nici căldură şi nici mirosul proaspăt al unei zile de iarnă.

4. Decorați pereţii şi uşile
Având în vedere că pereţii exteriori ai unei case sunt, în medie, cu 3-4° C mai reci decât cei interiori, orice ajutor este binevenit! Dacă pereţii sunt dezgoliţi se pierde multă căldură. Variantele sunt următoarele: în funcţie de preferinţe, „îmbrăcaţi-vă” pereţii cu tablouri, postere sau cu tapet. De ce credeţi că pereţii castelelor medievale erau acoperiţi cu tapiserii?
Diferenţa poate părea insignifiantă, dar nu este chiar aşa. Un tablou de mărimi mai mari poate împiedica o pierdere de căldură de până la 1,5° C, în schimb ce tapetul elimină complet pierderea de căldură cauzată de pereţi.
Uşile care dau în exterior pot şi acestea, la rândul lor, să piardă foarte multă căldură. Diferenţa de temperatură (la uşă şi în interiorul camerei) poate ajunge până la 15°C într-o noapte friguroasă de iarnă. O idee bună în acest sens ar fi să acoperiţi uşa cu o draperie sau cu orice fel de alt material izolant. În plus, puteţi pune la uşă acele pernuţe lungi circulare  pentru a nu se face curent şi nu uitaţi să închideţi uşile camerelor pentru o mai bună păstrare a căldurii.

5. Desfăşuraţi-vă activităţile zilnice în încăperile mai călduroase ale casei
Pe vremea când nu exista încălzire centralizată, toată căldura dintr-o casă provenea dintr-un şemineu sau dintr-o sobă, aşa că în camera cu pricina aveau loc toate activităţile domestice.
Astăzi, însă, majoritatea locuinţelor se pot lăuda cu mai mult de o sursă de căldură, deşi şi acum există camere mai călduroase decât altele şi locuri în interiorul camerei mai călduroase decât altele. Un lucru este clar – cu cât suntem poziţionaţi mai departe de pereţii exteriori ai unei camere, cu atât ne este mai cald şi mai bine.
Deşi acum moda patului de mijloc tronează, pentru dumneavoastră cei care înotaţi împotriva curentului,dacă vă permite spaţiul, puteţi muta patul sau canapeaua astfel încât să nu fie lipite de perete; până şi o simplă tăblie de lemn poate aduce un ajutor substanţial împotriva frigului.