Numele Paul Revere nu are o rezonanţă foarte mare în România, însă în Statele Unite acest nume se regăseşte pe lista eroilor Revoluţiei Americane, fiind un adevărat exemplu de patriotism, protagonist al cunoscutului „Drum nocturn” (Midnight Ride): pe data de 7 aprilie 1775, când trupele engleze au început să avanseze, Revere a anticipat invazia şi a galopat toată noaptea pentru a anunţa Congresul Provincial din Massachusetts, organism creat de colonişti şi baza în care se afla majoritatea echipamentului lor militar.

În timpul războiului, Paul Revere – argintar şi fierar de meserie, a creat prima monedă din Massachusetts. Douăzeci de ani mai târziu, pentru a-şi păstra amprenta în istorie, Revere a ales câteva dintre aceste monede şi alte obiecte şi le-a pus într-o mapă din piele. Samuel Adams, unul dintre părinţii independenţei americane şi guvernator la vremea aceea, a luat mapa şi a ascuns-o sub o piatră a edificiului adunării statale.
Această mică comoară a rămas ascunsă zeci de ani până în anul 1855 când, datorită unor lucrări de renovare a clădirii, a ieşit la lumină. Guvernatorul de atunci, Winslow Harley, a decis să repete ceremonia din 1775 şi a mutat obiectele într-o cutie de alamă, ascunzând-o în acelaşi loc, sub nişte pietre mai masive ale edificiului.

O călătorie de 200 de ani
În luna decembrie a anului trecut, noi lucrări de renovare au scos la lumină această capsulă a timpului. Au fost necesare 7 ore pentru a extrage mica comoară fără a-i aduce prejudicii. De fapt, decizia de a o extrage de sub piatra care i-a fost casă 200 de ani nu a fost una unanim acceptată, însă riscul de infiltrare a apei care ar fi putut să distrugă conţinutul capsulei a grăbit decizia – trebuia salvată şi descoperit lumii întregi ce se află înăuntru.

 

Până la începutul acestei săptămâni nu am putut afla ce secrete ascundea caseta de alamă. Aşteptările au fost mari atât din partea presei locale şi a istoricilor, cât şi între fanii acestor mici călătorii în timp pe care le aduc cu sine aceste capsule, „trimise” în speranţa că vor fi interceptate într-un moment din viitor şi că vor aduce frânturi din trecut într-un altfel de prezent.
Oare ce obiecte am alege să punem într-o astfel de capsulă a timpului? Ce obiecte ar fi specifice anului 2015, cu o încărcătură simbolică specifică fără să-şi piardă valoarea în timp? Monede şi ziare. Cel puţin aceasta pare a fi logica după care s-au ghidat Adams şi Revere şi alţii care au contribuit la sporirea micii comori din trecut; printre altele au fost găsite diferite monede, printre care şi una din 1652, şi un exemplar al ziarului Boston Traveler.

Au fost găsite, de asemenea, şi un portret gravat în metal al lui George Washington, o placă de argint care comemora începutul construcţiei edificiului şi prima pagină a primului volum al Arhivelor Coloniei Massachusetts. Toate aceste obiecte i-au ţinut atât pe istorici, cât ţi pe curatori deosebit de ocupaţi şi datorită lor, de aceste obiecte se vor bucura atât fanii istoriei americane, cât şi curioşii pasionaţi de capsule ale timpului.

Multe altele de descoperit
Pe lângă capsula lui Paul Revere, încărcată de valoare istorică, mai sunt numeroase comori care aşteaptă să fie scoase la iveală. Mai jos găsiţi o listă cu câteva dintre ele pe care le cunoaştem şi pe care le aşteptăm în viitor:

1. Capsula lui George Lucas. Cineastul a îngropat o capsulă la ferma Skywalker. În declaraţiile date pentru Wired, acesta ne asigură că nu mai ţine minte exact ce a pus înăuntru, dar cu siguranţă se află numeroase produse marca Star Wars.