În satul Carrega Ligature din regiunea Piemont îți poți cumpăra casă cu un euro.

Cu un singur euro îți poți cumpăra o casă în Italia. Momentan, această oportunitate o poți întâlni în câteva orășele italiene în care accesul se face mai greu. Aparent e un chilipir, însă există și câteva condiții printre care și promisiunea noului proprietar de a restaura casa pentru a-i păstra arhitectura specifică și farmecul propriu. Cele trei locații sunt Carrega Ligure, un sat de 85 de locuitori din provincia Alessandria (în regiunea Piemont din nordul Italiei). Celelalte două sunt în Sicilia: Salemi, un oraș de 11.000 de locuitori din provincia Trapani și Gangi (Palermo) care are un număr de 7.000 de locuitori.

Primăria – intermediar
Casele sunt oferite de către primărie care funcționează ca intermediar. Cu ajutorul intervenției primăriei, tranzacția se desfășoară mai ușor – le permite vechilor proprietari să scape de proprietățile pe care nu le mai doresc și crează oportunități pentru cei care vor să își cumpere o căsuță de vis într-un sătuc din provincie.
Costurile pe care le implică renovarea și restructurarea casei sunt suportate de către cumpărător, însă mulțumită inițiativelor italiene și europene care oferă finanțări generoase (mai ales pentru cuplurile tinere la început de drum), aceste costuri s-ar putea reduce considerabil.

Stop depopulării și degradării
Scopul acestor oameni și al celor care se vor alătura inițiativei, este de a preveni degradarea caselor și mai ales depopularea care este înregistrată în centrele urbane mici.
„Prin această inițiativă se poate da un nou impuls pieței imobiliare, în special în zonele în care perspectivele de creștere sunt foarte limitate. În același timp, poate că în timp inițiativa va ajuta la inversarea tendinței actuale care a dus la depopularea multor sate mici din Italia”, spune expertul Daniele Mancini.
Conform datelor oferite de Istat (Institutul de Statistică italian), circa 6.000 de sate din Italia au fost deja abandonate sau depopulate, iar acest fenomen este în continuă creștere.
Inițiativele de încurajare a populării centrelor urbane mici și de promovare a stilului arhitectural italian specific sunt numeroase – de exemplu, dacă dispui de suma de 195.000 de euro, iți poți cumpăra un întreg sat, Calsazio, situat la poalele Parcului Național Gran Paradiso în regiunea Piemont din nordul Italiei. Cu 550.000 de euro îți poți cumpăra un sat abandonat încă din 1977, Valle Piola, situat în Parcul Național Gran Sasso.

Exemple demne de urmat
Există câteva exemple celebre de restaurare și reanimare a satelor în Italia. Santo Stefano di Sessanio (provincia Aquila din regiunea Abruzzo) a fost „descoperit” de un om de afaceri suedez care a înființat în sat un hotel. Un alt exemplu de reînsuflețire a satelor italiene îl reprezintă satul Solomo din provincia Perugia care a devenit cunoscut pe harta europeană datorită lui Brunello Cucinelli, designer italian care își confecționează aici faimoasele pulovere de cașmir.
De departe cel mai impresionant proiect de restaurare îl reprezintă satul Coletta de Castelbianco din provincia Savona. Acest sat medieval abandonat la mijlocul secolului trecut s-a transformat într-un minunat loc pitoresc, cu ruine medievale și cu o arhitectură care îmbină tehnologia modernă cu stilul vechi specific satului. Locul s-a transformat într-o minunantă destinație turistică pentru doritori din întreaga Europă.

Sursă: www.abc.es

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul