Avocado este un fruct foarte bun şi cărnos pe care putem să-l folosim atât în salate, supe, cât şi în reţete dulci – prăjituri sau diferite sucuri sau smoothie-uri. Avocado este foarte sănătos şi nutritiv – conţine vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B9, C, D, E şi K, e foarte bogat în potasiu şi conţine, de asemenea, şi calciu, zinc şi magneziu.
Pe lângă întrebuinţarea sa în bucătărie, există numeroase reţete de emulsii sau măşti cu avocado care ajută la hrănirea părului uscat sau la hidratarea tenului.
Iată câteva motive pentru care e recomandat să introduci frunctul de avocado în dieta ta:

1. Conţine grăsimi benefice (acizi graşi nesaturaţi) care ajută la reglarea colesterolului în sânge.
2. Datorită aportului de potasiu adus în corp (avocado are cu 30% mai mult potasiu decât banana), aceste fructe ajută în prevenirea bolilor sistemului circulator şi reglează tensiunea arterială.
3. Conţine luteină – un compus care protejează împotriva dezvoltării cataractei, pierderii vederii sau alte boli de ordin oftalmologic.
4. Fructul de avocado conţine fitonutrienţi, compuşi care sunt capabili să inhibe dezvoltarea celulelor canceroase şi ajută în prevenirea cancerului de prostată.
5. Conţine numeroşi antioxidanţi printre care GSH – antioxidant care favorizează buna funcţionare a sistemului nervos şi joacă un rol foarte important în dezvoltarea corectă a reacţiilor naturale ale corpului. De asemenea, GSH-ul ajută la eliminarea grăsimilor acumulate şi contribuie la creşterea masei musculare.
6. Fructul de avocado combate respiraţia urât mirositoare.
7. Sâmburii de avocado sunt bogaţi în fenoli, compuşi care aduc numeroase beneficii sănătăţii – ne întăresc oasele şi dinţii, ne întăresc sistemul imunitar, ne protejează de diverşi viruşi şi agenţi patogeni datorită proprietăţilor sale antioxidante. Pentru a te bucura de beneficiile aduse de fenoli, sâmburele poate fi zdrobit şi adăugat în salate sau în supe gata preparate.
8. Vitamina E prezentă în avocado ne protejează pielea împotriva radicalilor liberi.
9. Fructul de avocado ajută la o mai bună funcţionare a sistemului digestiv, protejează mucoasa stomacală şi întreg aparatul digestiv şi favorizează absorbţia de nutrienţi.
10. Datorită conţinutului ridicat de acid folic (B9) care ajută la dezvoltarea corectă a creierului, consumul de avocado este deosebit de indicat atât pe perioada sarcinii, cât şi în perioada alăptării.

Până şi frunzele de avocado au efecte medicinale – datorită proprietăţilor antiinflamatoare şi analgezice, infuzia de frunze de avocado este recomandată pentru dureri articulare.
Şi pentru cei care au obiceiul de a număra caloriile fiecărui lucru în parte, nu uitaţi că un fruct de avocado de 100 g conţine 140 de calorii. Calorii cu o valoare nutriţională deosebită şi foarte benefică pentru sănătate.

Sursă: www.ecoagricultor.com