O iluzie optică creată acum mai bine de un secol demonstrează potrivit psihologilor cum funcționează creierul omului. Așadar ce vezi în imagine? O rață sau un iepure? Rezolvarea nu are legătură însă cu recunoașterea celor două animale, ci de rapiditatea cu care faci cele două asocieri ale desenului.
Experții cred că persoanele mai creative sunt capabile să vadă cele două animale din desen mai repede decât cele care se fixează doar pe una dintre reprezentări și le este dificil să o vadă pe a doua.
Iluzia optică a raței și a iepurelui a apărut prima oară în octombrie 1892, într-o revistă germană de umor – Fliegende Blätter – cub titlul  „Ce animale sunt mai similare?”

Ea a devenit însă populară doar în 1899, când psihologul american de origine poloneză Joseph Jastrow, folosito pentru una dintre investigațiile sale prin care încerca să demonstreze modul în care ”vedem” cu creierul față de cum vedem cu ochii. Studiul acestuia sugerează că persoanele mai creative au fost capabile să vadă cele două animale mai repede decât alte persoane.  Acest lucru indică că rapiditatea cu care interpretăm această reprezentare este un indiciu de cât de creativi suntem și de cum lumea înconjurătoare poare fi percepută de fiecare individ.
Persoanele cu o creativitate dezvoltată au un talent în a descoperi diverse laturi ale unui lucru, de a face conexiuni. Studiul a demonstrat deasemenea că anotimpurile influențează și ele răspunsurile persoanelor. De exemplu, copiii tindeau să vadă mai mult iepurele din desen în perioada Paștelui, în timp ce n octomrbie, recunoșteau mai ales rața.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul