Barba este la modă şi a ajuns să fie un must pentru orice bărbat care vrea să fie considerat modern. Tendinţele estetice sunt trecătoare, iar obiceiurile printre bărbaţi de a-şi lăsa sau nu barbă, de a purta cercei sau piercing-uri sunt, la rândul lor, pasagere. Totuşi, a existat întotdeauna un segment substanţial al populaţiei masculine care a purtat barbă şi se pare că, pe lângă raţiunile personale sau motive istorice obscure, există şi explicaţii psihologice conform cărora bărbaţii îşi lasă barbă.
Există studii psihologice conform cărora prezenţa părului facial, la fel ca orice tip de tunsoare schimbă radical modul în care ceilalţi oameni din jurul tău te percep. Aparenţele contează foarte mult, iar judecăţile de valoare pe care le emitem în momentul în care cunoaştem o persoană nouă depind foarte mult de felul în care o persoană arată. Atunci, ce mesaj transmite barba şi de ce o preferă bărbaţii? Conform unei compilaţii realizate din mai multe studii, se pare că există 5 motive psihologice cheie pentru care bărbaţilor le place să poarte barbă.

1. Statut social
Majoritatea oamenilor asociază barba cu puterea, cu respectul, deci şi cu o poziţie socială mai bună. Aceasta este una dintre principalele concluzii la care au ajuns psihologii Barnaby Dixson şi Paul Vasey. Pentru a ajunge la aceste rezultate, publicate în revista Behavioral Ecology, autorii acestui studiu au fotografiat un grup de bărbaţi din diferite culturi, mai întâi cu barbă, iar apoi bărbieriţi. Fotografiile au fost arătate unui grup de 200 de femei pentru a le clasifica în funcţie de poziţia socială pe care o inspirau expresiile neutre ale bărbaţilor. Bărbile au avut cel mai bun punctaj, indiferent de rasă.
Un alt studiu, publicat anterior în revista Britain’s Royal Pharmaceutical Society, ajunsese la rezultate similare. Statisticile studiului demonstrau că numărul bărboşilor din universităţile din Marea Britanie creştea procentual în funcţie de creşterea taxei de studiu din instituţia academică respectivă. Cu alte cuvinte, printre cadrele didactice aferente erau mai mulţi bărbaţi cu barbă decât printre doctoranzi, dar mai puţini decât în corpul didactic.

2. Forţă şi agresivitate
În acelaşi experiment făcut de către Dixson şi Vasey, participanţii au fost fotografiaţi atât cu barbă, cât şi fără, cu expresii faciale de fericire şi de supărare. Aceste fotografii au fost arătate unui grup de bărbaţi din diferite ţări care au fost de acord asupra faptului că bărbaţii cei mai agresivi şi mai puternici erau cei care aveau barbă.
Psihologii din cadrul Universităţii din Northumbria au publicat în revista Personality and Individual Differences un studiu similar, doar că judecătorii supremi erau femei, însă concluziile au fost aceleaşi – bărbaţii fără barbă nu sunt la fel de masculini ca cei cu barbă şi par mai docili.

3. Maturitate
Prezenţa părului facial poate fi un adevărat atu pentru adolescenţii care vor să pară mai mari. Nu este niciun secret că barba are acest efect asupra unui bărbat care pare mai matur fără să îţi dai seama neapărat de vârstă. Acelaşi studiu demarat de către Dixson şi Valey a concluzionat că barba adaugă doi ani în plus vârstei reale.

4. Sănătate
Biologii evoluţionişti William Hamilton şi Marlene Yuk au concluzionat în urma unui studiu publicat în prestigioasa revistă Science că barba era un mod de a demonstra o stare excelentă a sănătăţii. Acest lucru se datorează faptului că, din punct de vedere istoric, părul facial reprezenta un mediu propice pentru diferiţi paraziţi care, până la urmă duceau la apariţia unor infecţii. Cei doi biologi spun că înfruntarea acestor infecţii în ciuda faptului că aveau barbă era o formă de a demonstra puterea sistemului imunitar.

5. Încredere
Biologul evoluţionist israelian Amotz Zahavi explică într-o carte a sa că barba este un semn al competivităţii masculine. Conform teoriei sale, barba reprezintă, pe lângă părul lung, un handicap fizic într-o luptă corp la corp deoarece e uşor să îţi neutralizezi rivalul trăgându-l de păr. Astfel, barba era un semn al încrederii în forţele proprii în ceea ce priveşte abilităţile de luptător.

Conform studiilor efectuate, aceste cinci motive psihologice care îi îndeamnă pe bărbaţi să renunţe la lama de ras şi să-şi poarte barba cu mândrie, nu au decât un singur defect – se pare că bărbaţii cu barbă sunt mai puţin atractivi pentu femei (sau cel puţin aşa a concluzionat studiul Beards augment perceptions of men’s age, social status and aggressiveness, but not attractiveness).

Sursă: www.elconfidencial.com