Dacă ne decidem să ne luăm un câine, indiferent dacă acesta va locui cu noi în apartament, sau în curte, va trebui să îi oferim un minim de educație. Aceasta este necesară pentru că altfel riscăm ca patrupedul să devină stăpânul nostru, iar acest lucru nu este dorit de nimeni. Din acest motiv, cățelușul trebuie să treacă printr-un proces de dresaj de bază, iar dumneavoastră în calitate de stăpân puteți face cu succes acest lucru.

Sesiunile scurte de dresaj, cheia succesului

După cum arată www.hillspet.ro, pentru ca dresajul să fie unul de succes, încercați următoarele metode cu cățelușul în fiecare zi. Mențineți sesiunile de dresaj scurte. Cățelul va vedea totul ca pe un joc, așadar este bine să îl mențineți interesat schimbând lecția. Exersați fiecare comandă timp de cinci minute și reveniți la ea ori de câte ori puteți. Comenzile trebuie exersate în locuri diferite, fie în living, bucătărie, curte sau grădină, și de ce nu, chiar la plimbare. Astfel cățelul va învăța să răspundă în tot felul de situații.
Cățelul va învăța foarte repede și va răspunde la dragoste și afecțiune la fel de bine ca și la recompense. Dresajul pentru obediență vă va ajuta să construiți o legătură durabilă între voi, și în acest fel veți avea un cățel fericit și bine dresat.

Bunele maniere la masă

 A ceda la orice solicitare a cățelului nu este deloc o idee bună. Pe măsură ce acesta crește, vor crește și nevoile sale. Cățeii aleg adesea ora mesei pe post de „câmp de luptă”, și ar fi o mare greșeală să cedați în fața lor. Trebuie să vă asigurați că el știe că nu îi veți îndeplini orice dorință. În același timp, cățelul trebuie să învețe că oamenii din jurul său, mai ales copiii pot fi imprevizibili. Trebuie să accepte în același timp că acest comportament nu reprezintă o amenințare pentru el. Puteți ajuta cățelul să facă acest lucru imitând comportamentul unui copil. Încercați să fugiți până la bolul lui, apoi aruncați acolo o recompensă. Loviți-vă ușor de el în timp ce mănâncă sau încercați să îi distrageți atenția cu jucării, dar continuați să îl recompensați dacă își continuă masa cu calm. Dacă animăluțul se oprește, mârâie sau se uită insistent la voi, opriți-vă și reluați exercițiul la altă masă. Dacă acest comportament devine constant, este indicat să cereți ajutorul unui profesionist în dresaj.

Limbajul corporal al cățelului

Dintotdeauna câinii au comunicat între ei cu ajutorul limbajului corporal. Aceasta include expresii faciale, postura corpului, zgomote și mirosuri. Câinii își folosesc gura, ochii, urechile și coada pentru a exprima emoții. Dacă învățați să interpretați acest limbaj, veți învăța să interpretați și intențiile cățelușului vostru.

Semne de agresivitate sau de supunere

 Dacă cățelușul se simte curajos sau agresiv, va încerca să pară mai mare, cu urechile și coada îndreptate în sus. De asemenea va scoate pieptul în față și părul din zona gâtului și a spatelui se va ridica. Este posibil să dea din coadă foarte încet. Pe de altă parte, un câine supus va încerca să pară mai mic și se va comporta ca un cățeluș. Asta pentru că un câine adult va „certa” un cățeluș, dar nu îl va ataca. Supunerea poate lua mai multe forme de la ghemuiri până la nivelul solului la mișcarea cozii îndreptate cu vârful în jos. Poate încerca să lingă fața câinelui sau omului dominant. Se poate chiar rostogoli pe spate, ca un semn al supunerii maxime.

Cum învață un cățeluș

Câinii învață prin asociere, dacă animăluțul face ceva corect recompensați-l. Apoi este foarte probabil ca acțiunea respectivă să se repete. Însă recompensa trebuie să fie legată de acțiune, deci recompensarea trebuie să fie rapidă, în 1-2 secunde. Răsplata poate consta în câteva crochete de hrană sau laude sau ambele. Cățelușul trebuie să fie învățat ce poate și ce nu poate să facă. Unele comportamente nedorite care nu prezintă vreun risc pot fi ignorate, însă cele care pot fi periculoase trebuie oprite imediat cu un “nu” scurt și răspicat pentru a-i capta atenția – asigurați-vă că îl recompensați atunci când se oprește și vă acordă atenție. Dacă strigați sau loviți cățelușul, acesta nu va învăța.
Toate cele de mai sus reprezintă doar un abecedar al educației cățelului. Dacă doriți ca animalul vostru de companie să fie dresat pe un domeniu anume, pază, câine de însoțire, câine utilitar, etc. atunci trebuie să cereți sprijinul unui dresor profesionist care va ști cum să lucreze cu câinele astfel încât acesta să corespundă cerințelor stăpânului.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul