Alăptarea la sân a copilului are multiple beneficii nutriționale. Laptele matern are o compoziție care permite o absorbție foarte bună a nutrienților, care sunt adaptați sistemului digestiv și nevoilor organismului copilului.
Alăptarea înseamnă oferirea laptelui matern direct de la sân. Laptele matern este speficic speciei, laptele fiind produs special pentru copilul (puiul) de om pentru a-i permite creșterea și dezvoltarea armonioasă. Pe lângă specificitatea de specie, compoziția laptelui matern variază odată cu vârsta copilului, în diferite momente ale zilei, de la un supt la altul. El variază chiar și pe perioada unui singur supt, permițând astfel copilului să sugă de foame, de sete, de confort, pentru digestie sau pentru a se liniști. Studii mai recente arată că laptele secretat de mamele care au băieți diferă în compoziție față de cel al mamelor care au fete, arătând astfel o adaptare specifică la sexul copilului. Laptele fiecărei mame este compatibil genetic cu copilul ei, fiind făcut special pentru el.

Avantajele alăptării naturale pentru copil

 Potrivit doc.ro, alăptarea la sân are multiple beneficii nutriționale. Laptele matern are o compoziție care permite o absorbție foarte bună a nutrienților, care sunt adaptați sistemului digestiv și nevoilor corpului copilului. Aceasta permite accesul la substanțe specifice care contribuie la dezvoltarea diferitelor organe și sisteme.
În combinația specifică a laptelui matern diferiții nutrienți își sprijină absorbția unul altuia, ducând la la rezultate nutriționale diferite față de asocierea lor într-o formulă alimentară. De exemplu, datorită echilibrului foarte fin dintre nutrienți, fierul se absoarbe aproape integral din laptele matern, în timp ce absorbția lui din laptele praf este foarte mic (în jur de 10 % conform unor studii recente).
Alăptarea la sân scade și riscul unor afecțiuni pe care copilul poate să le dezvolte atât în copilărie cât și în viața de adult de mai târziu. Studiile realizate începând încă din anii 60 și până în prezent arată că incidența obezității este semnificativ mai scăzută la copiii alăptați la sân, comparativ cu cei hrăniți cu lapte praf. Deasemenea există studii care arată că riscul apariției diabetului și a hipertensiunii arteriale este semnificativ mai scăzut la persoanele care la începutul vieții au fost alăptate la sân. Tot studiile ne arată că laptele matern oferă protecție antiinfecțioasă și crește imunitatea. El este adaptat nevoilor corpului copilului și îi protejează peretele intestinal, care își păstrează astfel integritatea. În acest fel el rămâne o barieră sănătoasă cere nu permite bacteriilor patogene să treacă din sistemul digestiv în corpul copilului. Riscul iritării peretului intestinal și a întreruperii barierei mucoase protectoare este mai crescut la copiii alimentați cu altceva decât lapte matern în primele luni de viață.
Există deasemenea o documentație solidă care susține protecția oferită de alăptare față de incidența și severitatea infecțiilor gastrointestinale. Copiii alăptați la sân au și un risc semnificativ mai mic de a face infecții sau complicații respiratorii care să necesite spitalizarea. Un studiu realizat pe o durată de șapte ani sugerează că protecția față de infecțiile respiratorii la copiii alăptați la sân e valabilă pe termen lung. Studiile specialiștilor au arătat și că o alăptare prelungită îmbunătățește funcționarea plămânilor prin mecanismul suptului, cu rezultate vizibile inclusiv la copiii cu vârste de până la zece ani.
Copiii alăptați natural sunt mai liniștiți, dorm mai bine și sunt mai relaxați, stabilindu-și astfel o stare psihologică de bine pe care o pot accesa apoi pe toată durata vieții. Alăptarea la cerere îi permite copilului să își îndeplinească nevoile în funcție de apariția lor și să își regleze singur ritmurile de funcționare. Copiii alăptați la sân devin în final adulți mai maturi, mai siguri pe ei și mai asertivi.

Avantajele alăptării pentru mamă

 Alăptarea la sân are multiple avantaje și pentru mamă. Ea favorizează o relație mai strânsă între mamă și copil. Hormonii prolactină și ocitocină stimulează instinctele materne și sentimentul de iubire și atașament față de copil. În același timp, alăptatul ajută la o recuperare mai rapidă după naștere, ajutând la refacerea uterului și la scăderea în greutate prin folosirea pentru producerea laptelui a depozitelor de grăsime acumulate pe perioada sarcinii. Deasemenea s-a remarcat și o reducere semnificativă a incidenței osteoporozei la femeile care alăptează. În același timp, mamele care alăptează prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta cancer la sân, mai ales dacă durata alăptării depășește 12 luni. Există și studii care relevă și că dacă mama alăptează la un singur sân, ea are risc mai mic de a dezvolta cancer la sânul la care a alăptat.
Alăptarea este o metodă confortabilă și sigură de a alimenta copilul, laptele matern fiind mereu pregătit la temperatura și compoziția potrivită. Nu necesită pregătire, sterilizare de recipiente sau bagaje speciale în caz de deplasare. În același timp este o metodă foarte economică, costurile pentru lapte praf și biberoane putând să ajungă la câteva mii de lei în primele șase luni de viață ale copilului. Prin alăptare scad și costurile de spitalizare și tratamente prin prevenția anumitor boli și scăderea duratei și gravității lor.

Leave a comment