Numită și „ginsengul românesc”, cătina energizează, are un puternic efect antiinflamator, antioxidant, citoprotector, astringent și anticancerigen. Cătina este, practic, recomandarea naturistă ideală pentru ameliorarea unei game întregi de afecțiuni, fără compromisul gustului.
Mulți asociază cătina cu ceva legat de brazi. Greșit. Cătina, populară încă din Antichitate este un arbust fructifer originar din Asia de Sud, folosit îndeosebi în medicina tradițională chineză. În România ea se regăsește în flora spontană din zonele subcarpatice din Moldova și Muntenia, din bazinul Siretului și până la Olt.
Denumirea științifică a cătinei este Tamarix ramosissima Alba – Hippophae rhamnoides și este cunoscută ca un adevărat panaceu.
Potrivit poise.ro, cătina are un profil nutrițional impresionant, care ajută la vindecarea și fortificarea indirectă a întregului organism: 14 vitamine esențiale, omega-3, omega-6, omega-9 și rara substanță omega-7, antioxidanți, sute de alte nutriente, are proprietăți antiinflamatoare și se poate consuma în regimul vegan. Cătina așadar are proprietăți excelente asupra organismului, astfel încât este indicat să o consumați cât mai des.

Beneficiile cătinei

 Cu atâtea substanțe nutritive și o cantitate de 10 ori mai mare de vitamina C decât citricele, beneficiile cătinei sunt imense. Se spune că ar contribui chiar și la tratarea infertilității.
Consumată regulat, cătina este un mare ajutor în prevenirea multor afecțiuni prin întărirea imunității, efectul de detoxifiere, proprietățile energizante și combaterea infecțiilor.
Cătina are numeroase avantaje dovedite, dintre care se pot enumera:

Adjuvant în tratamentul cancerului

Sucul de cătină s-a dovedit a fi extrem de valoros ca adjuvant în tratarea cancerului. Componentele organice ale boabelor de cătină au un conținut ridicat de antioxidanți care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Cu toate acestea, nu este recomandat ca unic tratament anticancer.

Cătina protejează inima

Uleiul de cătină îmbunătățește semnificativ nivelul de colesterol„bun”, ajutând la reducerea nivelului de colesterol „rău” (LDL) și menținerea unui echilibru optim între aceste două elemente. Prin eliminarea colesterolului rău, se pot reduce șansele de ateroscleroză, infarct miocardic și accidente vascular cerebrale, deoarece există un risc mai mic de blocaj în arterele și vasele de sânge. Prin urmare, tensiunea arterială este redusă, astfel reducându-se tensiunea în întregul sistem cardiovascular.

Controlul diabetului

Deși cercetarea este încă relativ nouă pe acest subiect, fructul de cătină este foarte eficient în reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă că, pentru persoanele care suferă de diabet, introducerea acestui fruct delicios în dieta lor este o alegere excelentă.
Efecte asupra circulației sanguine
Mai multe studii au arătat, de asemenea, că nivelurile ridicate de vitamina C din boabele de cătină pot ajuta la creșterea consumului de fier din organism, asigurându-se astfel un flux crescut de sânge, în mod constant, deoarece fierul este un element-cheie în celulele roșii din sânge.

Cătina și îmbunătățirea vederii

Carotenoizii sunt alți compuși antioxidanți importanți care se găsesc în boabele de cătină. Aceste nutrimente esențiale au rolul de a proteja vederea. Carotenoizii sunt capabili să încetinească evoluția degenerescenței maculare și pot preveni dezvoltarea cataractei, pe lângă îmbunătățirea vederii pe timp de noapte.

Cătina îmbunătățește sănătatea stomacului

Cătina poate combate problemele digestive. Dacă suferiți de stomac deranjat sau de stres gastric de orice fel, sucul de fructe de cătină poate ameliora rapid disconfortul și poate calma inflamația. De asemenea, ajută mult în ameliorarea constipației. Consumul regulat de cătină poate însemna o adevărată modificare în viața unui pacient cu afecțiuni digestive. Durerile abdominale ar putea dispărea după o cură de cătină, dar numai după indicațiile unui medic specialist.

Depresia și anxietatea își pot găsi leacul în cătină

Cătina conține printre altele serotonină, un neurotransmițător care induce o stare de calm, de curaj și de optimism. Produsul care vă poate ajuta în această afecțiune este sucul bio de cătină, consumat zilnic, sau cât mai des.

Cum se poate consuma cătina

 Cel mai simplu și ușor mod de a consuma cătina este ca atare, savurând boabele în stare naturală. Însă ea se poate consuma și ca pulbere de cătină uscată, sirop, tinctură, ulei, ceai, suc sau capsule. Acestea pot fi introduse în miere, propolis, polen, prăjituri, iaurt, jeleu, sos salsa, oțet sau chiar și în înghețată.

Atenție! Cătina are și contraindicații

Cătina, în ciuda tuturor efectelor benefice pe care le are asupra sănătății, are și contraindicații. Astfel, cătina este de evitat dacă suferiți de pancreatită, diaree cronică, dacă aveți o hemoragie sau tensiune arterială scăzută sau ați suferit recent o intervenție chirurgicală. Cătina albă poate provoca la bărbați prostatită adenomatoasă, iar femeilor mastopatie fibrochistică.
Este recomandat ca înainte de a începe o cură cu cătină să vă consultați cu medicul care vă va îndruma cu tot ce aveți de făcut.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul