Anul acesta, din cauza epidemiei de COVID 19 accesul pe câmp, în aer curat și la iarbă verde a fost îngrădit până acum. Ceea ce a dus la o dezvoltare mare a vegetației, dar și a faunei care o înconjoară. Una dintre multele insecte care se dezvoltă în zone cu vegtație bogată este căpușa. O insectă foarte mică, dar cu atât mai periculoasă.
Căpușele sunt insecte mici, parazite înrudite cu păianjenii. Ele cresc in patru etape: ouă, larvă, nimf și adult.
În fiecare etapă de creștere se atasează de om sau de un animal (cum ar fi câini, pisici, șoareci, veverițe, păsări, căprioare) pentru a se hrăni. Dupa ce s-au hrănit suficient, părăsesc omul sau animalul, intră într-o perioadă latentă și năpârlesc pentru a putea trece in etapa urmatoare de evoluție.
Mușcăturile produse de majoritatea căpușelor nu prezintă pericol, însă unele pot fi purtătoare ale unor boli care cauzează o varietate de simptome ce debutează de obicei în primele săptămâni de la incident.
In lume există câteva sute de tipuri de căpușe și multe dintre ele sunt purtătoare de bacterii, virusuri sau alți agenți patogeni care provoacă boli atât la oameni, cât și la animale, cum ar fi “boala Lyme” sau encefalita de căpușe.
Nu toate căpușele transmit boala Lyme, cunoscută și sub numele de Borelioza. Boala este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și este transmisă prin mușcătura căpușelor infectate. Căpușele se infectează la rândul lor atunci când se hrănesc cu sângele unui animal infectat.

Cum recunoști mușcătura de căpușă?

 De obicei, mușcăturile de căpușe sunt nedureroase și există posibilitatea ca oamenii să nu sesizeze că au fost mușcați decât atunci când încep să apară diferite simptome. În momentul în care te mușcă o căpușă, este eliberată o substanță anticoagulantă și antiinflamatoare care reduce durerea, motiv pentru care mușcăturile de căpușe nu dor.
Căpușele preferă zonele calde și umede de pe corp, iar odată ce ajunge pe gazdă, aceasta migrează de obicei către zona inghinală, axile si păr. Când ajunge în aceste locuri, căpușa își introduce capul sub piele și începe să se hrănească cu sânge.
Dacă se reușește îndepărtarea în primele 24 de ore de la mușcătură, șansele de a face boala Lyme se reduc considerabil.

Cum îndepărtezi căpușa?

 Îndepărtarea cât mai precoce (în maxim 24 de ore) a căpușei poate preveni infectarea. Dacă descoperi căpușa, foarte probabil că este atașată ferm de piele.
Pentru îndepărtarea ei este nevoie de o pensetă. Se apucă ferm căpușa cu ajutorul pensetei, cât mai aproape de piele. Nu se apucă de corp, ci se trage cu o mișcare constantă de capul căpușei pentru a o scoate. Dacă se apasă pe corpul insectei, există riscul ca, prin strânsoare, insecta să lase mai multe bacterii în sângele persoanei mușcate. De aceea este recomandat ca această manevră să fie făcută de personal medical calificat, sau în lipsa acestuia de către o persoană care are experiență în extragerea căpușelor.
Nu te alarma dacă în piele mai rămân părți din gura căpușei. Se spală zona cu apă și săpun și se tamponează cu alcool, pentru a se dezinfecta pielea.
Nu se folosesc “metode populare” precum aplicarea unor substanțe de tipul acetonă, vaselină, alcool sanitar, gheață etc. Nu este recomandat nici să se apeleze la căldură sau la flacără pentru a se indeparta căpușa. Niciuna dintre aceste metode nu este sigură.

Cum putem preveni înțepăturile

Se aplică un spray special anti căpușe și care se poate pulveriza atât pe piele, cât și pe haine
Se evită mersul prin iarbă
Se evită locurile special amenajate pentru câini în parcuri
Dacă mergeți în excursii sau la iarbă verde, se recomandă îmbrăcăminte de culoare deschisă, pentru a se putea observa prezența căpușelor și se recomandă purtarea hainelor lungi care să acopere mâinile și picioarele
După excursie, se face duș sau baie și se verifică întreg corpul de înțepături.
Apoi se controlează hainele, bagajele, dar și animalele de companie care au mers în excursie.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul