Dacă ajungeți în Munții Apuseni, inima spirituală a României dacă mă întrebați pe mine, să nu cumva să ratați vizitarea Cascadei Vârciorog. Nu este o reclamă, pentru că este un loc absolut sălbatic, iar pentru a ajunge acolo vă trebuie și puțină condiție fizică.

Cascada Vârciorog este situata în comuna Arieșeni, în apropierea satului Vămvucesti, la poalele Vârfului Piatra Grăitoare, într-o pădure de molizi si brazi.Vârciorog este una dintre cele mai spectaculoase cascade din Munții Apuseni, fiind şi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din zona Arieșeni-Vârtop.Acesta oferă pe timpul primăverii şi începutul verii , un spectacol impresionant,datoriă fluxului de apă care este mai mare în această perioadă.Traseul este accesibil pe tot timpul anului, chiar şi iarna, când zăpada nu este foarte mare.
Zona cascadei a fost declarată rezervație peisagistică, protejată de lege, datorită frumuseţii sale.

Cum ajungem acolo? Simplu.

La Cascada Vârciorog se ajunge pe DN75, între Arieșeni și Vârtop, în satul Izlaz, unde se poate observa (pe partea stângă dinspre Arieșeni, pe partea dreaptă dinspre Vârtop) un indicator de culoare verde, ce indică drumul forestier spre cascadă, prin satul Vânvucești. De aici se urmează drumul pe jos (marcaj turistic – bulina galbenă), prin Valea Vârciorog, 3,5 km, drum ce, conform indicatorului, e interzis a se parcurge cu automobilul.

Mașina o lăsăm la baza muntelui și putem închiria o căruță

Dar pentru a parcurge pe jos acest drum, ai nevoie de ceva antrenament. Dacă refuzi (așa cum am făcut și eu, serviciul unui căruțaș care te duce până foarte aproape de cascadă, dar în schimbul unui onorariu însemnat) o iei pe jos. Drumul începe cu o pantă lină pe o potecă prin pădure, dar urcușul devine din ce în ce mai greu, (mai ales pentru un orașean obișnuit să stea opt ore la birou), dar efortul merită.

Pe drum întâlnești și Puntea Suspinelor

Punctul culminant este întâlnit în momentul în care ești nevoit să treci pârâul năvalnic pe o punte realizată din doi bușteni paraleli puși peste vale. Dar dacă vrei cu adevărat să ajungi la minunea naturii numită Vârciorog, treci și peste ele.
Și urcușul continuă… . Poteca se îngustează tot mai mult și ai senzația că nu vei mai ajunge niciodată la destinație…
În momentul în care ți se pare că pădurea se mai rărește, și te gândești în sinea ta, că…în sfârșit…ajungem….poteca virează brusc și intră din nou în pădurea de molid.

În sfârșit ne apropiem

La un moment dat, vedem că solul de sub picioarele noastre devine tot mai pietros, ceea ce ne dă de veste că ne apropiem de vârful muntelui și de cascada spre care am pornit de aprope două ore. Asta ne dă parcă o gură de aer și de energie și ne face să continuăm. Și deodată…

Peisajul mirific al cascadei

Copacii se termină parcă brusc. Umbra pădurii e înlocuită brusc de lumina soarelui, mergem cu un picior prin apa pârâului și cu altul pe uscat, iar în jur sunt doar roci albe. Se spune că astea sunt urme ale unei vechi exploatări de Uraniu. După o ușoară curbă la dreapta, vedem, în sfârșit Cascada. Cascada Vârciorog, unul dintre cele mai frumoase monumente naturale ale Munților Apuseni.
O cădere de apă de aproximativ 15 metri așa cum arare mi-a fost dat să văd. La cascadă am descoperit că nu am fost singurul care am străbătut acest drum, căci mai erau turiști care făceau fotografii sau chiar se răcoreau în apa rece care cade de pe munte.

După drumul până la cascadă nu te simți obosit

Experiența unei drumeții până la Vârciorog nu se uită așa ușor. Am coborât de pe munte plin de energii pozitive, plin de optimism, iar oboseala urcușului până la cascadă nu am resimțit-o absolut de loc. Ceea ce m-a făcut (din nou) să mă gândesc că acești munți minunați, numiți Munții Apuseni) au capacitatea de a te umple de o energie pozitivă, așa cum spun și legendele lor multimilenare.

(foto: Cezar Budescu, iulie 2018)

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul