Durata de supraviețuire a unui om fără a mânca diferă în funcție de greutate, de gene, și, evident de starea de sănătate a persoanei. Esențială însă în lipsa hranei este hidratatarea, explică medicul Alan Lieberson.
Lipsa totală de mâncare, dar cu o hidratare adecvată pot duce chiar și la 40 de zile de supraviețuire, sau chiar mai mult. Există cazuri de greviști ai foamei care au rezistat până la 73 de zile.

O hidratare corespunzătoare este esnțială

În cazul înfometării parțiale, dar completată de o hidratare corespunzătoare, durata poate fi extinsă la luni sau ani de zile, așa cum s-a întâmplat în istorie în perioadele de foamete sau în lagărele de concentrare.
Este evident că organismul poate încetini metabolismul, pentru a conserva energia, iar tiroida are un rol esenţial în acest mecanism de protecţie.
Fenomenul poate explica prezenţa genei care provoacă diabetul. În trecut, ea permitea oamenilor să reziste în perioadele de foamete, reducând consumul de energie al organismului.

Cazuri de înfometare pot să apară la oamenii bolnavi

Cazuri de înfometare aproape totală apar şi la oamenii bolnavi, la anorexici sau la cei care ţin diete extreme. De asemenea, la bolnavii de cancer decesul apare deseori după ce ei slăbesc aproximativ 45% din greutatea corporală iniţială.

Nu încercați să slăbiți prin înfometare totală

Obezii care vor să slăbească repede şi care ajung să consume doar 400 de calorii pe zi riscă să moară din cauza infarctului. Aceste probleme cardiace apar frecvent şi în cazul anorexiei.
Spre deosebire de aceste situaţii, medicii ştiu mai multe despre efectele înfometării totale şi ale lipsei de hidratare.
De obicei, aceste cazuri apar în cazul bolnavilor incurabili, când familia decide că nu mai trebuie ţinuţi artificial în viaţă. Medicii opresc alimentarea lor cu fluide. De obicei, moartea survine după 10-14 zile de la oprirea perfuziei.

Sursa:  Scientific American

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul