Pentru a transforma apa murdară în apă potabilă nu trebuie decât să găsiți o ramură de copac, să îi îndepărtați coaja și să turnați apa foarte încet așa încât apa să treacă prin alburul ramurii de copac – partea de sevă, ca printr-un filtru. Potrivit ultimelor cercetări în domeniu, această metodă simplă și ieftină este cea mai la îndemână pentru filtrarea apei și transformarea acesteia în apă bună de băut.
Pentru ca apa și mineralele să poată ajunge în fiecare ramură a unui copac, lemnul copacului este alcătuit din xylem, țesut poros dispus în tuburi menite să conducă seva de la rădăcinile copacului până la cea mai înaltă ramură prin intermediul unui sistem de vase și pori. Țesutul de xylem se găsește în alburn (stratul lemnos dintre duramen – centrul copacului și coajă). De-a lungul pereților vaselor se găsesc mii de mici pori care permit sevei să curgă, hrănind fiecare ramură a copacului.
Acest țesut care este responsabil de asigurarea traseului sevei conține pori de dimensiunea perfectă pentru a permite apei să treacă, eliminând bacteriile. Mai mult decât atât, porii opresc și bulele de aer care ar putea dăuna sevei dacă ar reuși să pătrundă în xylem.
Cercetătorul din cadrul Massachusetts Institute of Technology, Rohit Karnik și echipa sa susține că o mică bucată de alburn dintr-o creangă-  poate filtra mai mult de 99% din bacteria E. coli din apă din mai mulți litri de apă pe zi.
Pentru a studia îndeaproape capacitatea alburnului de a filtra apa, echipa a folosit ramuri de pin alb pe care le-au decojit. Au atașat alburnului tuburi lungi din plastic pe care le-au lipit și prins cu cleme.
Filtrul astfel improvizat a fost testat cu apă în care au fost introduse diverse particule de diferite mărimi. Cercetătorii au descoperit că deși alburnul filtrează în mod obișnuit particule mai mari de 70 de nanometri, acesta nu poate să filtreze particule mai mici, de 20 de nanometri.
Ulterior a avut loc testul apei contaminate cu E. coli, iar echipa a observat că filtrul de alburn este foarte eficient, nelăsând bacteria să treacă mai departe de primii milimetri ai lemnului.
Tehnologiile existente de purificare a apei sunt destul de costisitoare; până și simpla purificare prin fierbere necesită combustibil. Această inovatoare metodă de filtrare este low-cost, eficientă și extrem de accesibilă atât pentru comunitățile din mediul rural, cât și pentru montaniarzii care rămân fără apă potabilă. 
Karnik asigură că putem folosi o ramură pentru a filtra apa câteva zile, iar apoi pur și simplu o înlocuim cu alta.
Următorul pas pentru cercetătorii MIT: studierea altor tipur de alburn (de exemplu cel al pomilor fructiferi care se pare că ar avea pori mai mici decât coniferele și care ar putea avea capacitatea de filtrare a unor particule și mai mici precum virusurile).

Sursă: iflscience.com

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul