A selection of edible mushrooms including: Portabello, Shitake, wild mushroom, Grey Oyster, Yellow Oyster, Eryngi and Black Poplar

Ciupercile comesibile au o multitudine de beneficii asupra organismului uman și al sănătății acestuia. Ele conțin o serie de nutrienți, unii dintre aceștia fiind un real suport terapeutic în anumite afecțiuni.
Conform unor studii de laborator, anumiți compuși din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale (canceroase). Unele ciuperci aacționează în mod favorabil asupra unor boli și contribuie foarte mult la scăderea riscului de accident vascular cerebral.
Mai mult, ciupercile asigură o digestie eficientă, sunt foarte bune pentru creșterea imunității, scad riscul bolilor cronice la nivelul intestinului și diminuează riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer precum cel de sân sau de colon, potrivit www.sfatulmedicului.ro. Deasemenea ciupercile sunt o importantă sursă de fibre, vitamine și minerale, ele conținând vitaminele B1, B2, B6, acid folic dar și minerale precum potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier și fosfor.

Beneficiile ciupercilor asupra organismului

 Ciupercile reglează sistemul digestiv și previn constipația. Fibrele pe care le conțin au un rol deosebit de important în prevenirea constipației și reglarea sistemului digestiv. Deasemenea ciupercile conțin amidon care, odată ajuns în sistemul digestiv este transformat în hrană pentru bacteriile din colon, ajutând astfel la menținerea unui intestin sănătos.
Ciupercile reglează și tensiunea arterială. Anumite specii de ciuperci albe au o cantitate de potasiu mai mare decât o portocală, iar acest fapt duce la reglarea tensiunii arteriale.
S-a demonstrat că ciupercile întăresc firul de păr și calitatea tenului. Ciupercile sunt singurele alimente care conțin vitamina D, iar vitamina B2 din ciuperci este benefică pentru piele deoarece îmbunătățește calitatea țesutului, iar vitamina B8 întărește firul de păr și îi conferă strălucire.
Ciupercile combat carența alimentară. Astfel se poate înlocui carnea cu ciupercile, deoarece acestea au puține calorii și o mare varietate de vitamine și minerale: seleniu, cupru, vitaminele B2, B3, și vitamina D.
Consumul de ciuperci este benefic și pentru siluetă, ele fiind adesea utilizate în anumite regimuri alimentare.
Ciupercile previn tulburările digestive. Un compus important al lor este amidonul rezistent, adică un tip de zahăr care, asemenea fibrelor alimentare, nu este distrus în timpul digestiei și astfel ajunge intact în colon. Sub acțiunea florei intestinale, acest amidon contribuie la prevenirea tulburărilor digestive.

Cele mai sănătoase ciuperci

 Ciupercile „Champignon” sau, pe numele lor științific Agaricus bisporus sunt unele dintre cele mai cunoscute ciuperci comestibile și sunt recunoscute pentru beneficiile majore asupra sănătății. Acestea au rolul de a stimula și crește imunitatea organismului. Alături de acestea, mai găsim în țara noastră o gamă largă de ciuperci, dar trebuie să fim foarte atenți de unde le procurăm.

De unde procurăm ciupercile

Cel mai indicat este să cumpărăm ciupercile din magazine. Acestea provin în general din crescătorii, și cu siguranță sunt comestibile. Dacă alegeți să culegeți ciupercile din pădure, trebuie să fiți un bun cunoscător al acestora, iar dacă nu sunteți să fiți îndrumat de un cunoscător. Pe cât de benefic este consumul de ciuperci comestibile, să nu uităm că simplul amestec într-un coș de ciuperci al uneia otrăvitoare poate duce la efecte dramatice pentru toți cei car vor mânca din ele.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul