Avem o curte mică, dar ne dorim un confort maxim. Inclusiv o piscină în curte. Cum procedăm?
Piscina este cireaşa de pe tort a oricărei case cu curte. Nu te îngrijora dacă spaţiul de lângă casă nu este mare, o piscină se poate integra aproape în orice fel de spaţiu deschis. Tot ce trebuie să faci este să analizezi atent bucata de curte disponibilă. Costurile unei piscine depind de amplasarea şi materialul ei, astfel încât preţul de achiziţie al unei piscine pentru exterior porneşte de la câteva sute de lei şi poate ajunge până la 70.000 de lei.

Ce tip de piscină alegem?

 Există 2 tipuri de piscină de curte: subterană şi supraterană. Chiar dacă ai putea crede că într-o curte mică mărimea acesteia este criteriul de bază între a alege între cele 2 alternative, există modele în fiecare categorie care să acopere nevoile unei astfel de proprietăţi. Aşa că ia decizia în funcţie de:
Preţul celor 2 tipuri de piscină, materialul din care sunt realizate, longevitatea lor, dacă sunt sau nu detaşabile şi pot fi instalate sezonier, estetica lor.
Piscinele subterane sunt mai scumpe pentru că presupun materiale mai costisitoare, mai multe etape de instalare şi o mentenanţă mai anevoioasă. Ia în calcul că, pe lângă amenajarea spaţiului pentru instalarea acesteia, ce presupune realizarea unui bazin, vei avea de achitat şi conectarea electrică dar şi accesorii precum generatoarele de clor, încălzitoarele, gardurile sau capacele. Atunci când alegi o piscină supraterană, totul devine mai simplu pentru că trebuie să ţii cont doar de preţul piscinei în sine şi preţul instalaţiei.
În timp ce, în cazul piscinelor subterane, poţi opta pentru structura din panouri metalice sau beton, în cazul bazinelor supraterane prefabricate opţiunile sunt limitate. La execuţia lor se folosesc, în proporţie de 90%, panouri ranforsate pentru a rezista la presiunea apei. Există, fireşte, şi alternativa piscinelor gonflabile, mult mai ieftine şi mai uşor de instalat, dar care nu ne oferă aceeați senzație de „ștrand acasă”.

De preferat piscinele supraterane

 O piscină deasupra pământului poate fi la fel de mare, dacă nu chiar mai mare, decât o piscină subterană. De exemplu, o piscină de 30 de metri supraterană presupune de fapt o zonă mai mare de mişcare decât o piscină subterană 18×36.
Când compari cele două tipuri de piscine și întreținerea necesară, nu există cu adevărat o mare diferență. Singurul lucru care poate face diferenţa este puntea din jurul bazinului, pentru facilitarea deplasării. În afară de acest lucru, ambele necesită purificarea apei cu clor, dar şi curăţarea regulată.
Piscina supraterană poate dura intre 7-15 ani înainte ca structura sa să se deterioreze, însă garniturile ar trebui înlocuite după 5-9 ani. Pentru o structură subterană, longevitatea depinde de tipul de piscină. De exemplu, fibra de sticlă ar trebui să dureze peste 20 de ani. În ceea ce privește betonul, structura lor ar trebui să dureze, de asemenea, mult timp, dar ia în calcul că ar trebui să refaci suprafaţa la 9-13 ani, ceea ce se poate dovedi foarte scump.
Dar piscina supraterană are marele ei avantaj, anume că este mult mai estetică decât alternativa ei. Va fi întotdeauna mai bine integrată în peisaj şi va avea stilul şi eleganta pe care puţine piscine subterane le-ar putea avea.

De preferat să constuiești piscina în extra-sezon

Dacă te-ai hotărât să construieşti o piscină, îţi recomandăm să eviţi să faci asta vara, când cererile în număr mare pot aglomera firmele specializate şi pot întârzia lucrarea. Un moment la fel de bun este şi toamna.
În ceea ce priveşte bugetul alocat, nu te rezuma doar la costurile ce ţin strict de piscină. Din moment ce te apuci de treabă, adaugă un plus de confort şi transform-o dintr-o piscină clasică într-un loc atractiv, spectaculos şi distractiv. Cum? Cu sisteme de iluminat exterior şi decoraţiuni precum o trambulină, un tobogan, tunuri de apă, cascade dar şi şezlonguri şi măsuţe pentru relaxare.
O altă recomandare este să ai grijă în privinţa materialului punţii. Vara, acesta va avea tendinţa de supraîncălzire, lucru ce ţi-ar putea cauza disconfortul. Indiferent de material, culorile deschise sunt întotdeauna mai bune pentru evitarea supraîncălzirii. Pavelele de ciment de culoare albă vor fi mai reci decât un cele pe bază de ciment cenuşiu, chiar dacă materialul este similar.

Atenție unde scurgi apa din piscină

Nu uita să acorzi atentie scurgerii. Trebuie să te gândeşti la locul în care va merge apa, care trebuie obligatoriu schimbată periodic. Este important să o scoţi departe de casă. Pregătirea corectă de drenare este cheia succesului unei piscine de succes.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul