Temperaturile ridicate din zilele toride de vară pot afecta grav funcționarea organismului, având efecte negative atât asupra sănatații fizice, cât și asupra celei psihice. Cei mai vulnerabili la caldura sunt copiii și bătrânii, însă, fără o îngrijire corespunzatoare, oricine poate suferi de pe urma caniculei.

Cum influențează temperaturile excesive creierul uman

După cum arată https://unimedia.info, hipotalamusul reglează în general temperatura corpului uman, însă, în cazul în care temperatura ambientală este foarte ridicată, procesele chimice din creier nu își mai îndeplinesc funcțiile în mod corespunzător, motiv pentru care poate fi afectată judecata și pot să apară stări de iritabilitate. Vremea toridă poate provoca și stări de anxietate, într-u cât creierul este cel responsabil cu menținerea sub control a acestor stări.

Căldura are efecte și la nivelul Sistemului Nervos Central

 Căldura excesivă poate să ne provoace oboseală, într-u cât încetinește funcționarea creierului, nervilor și a măduvei spinării. Acesta este motivul pentru care în perioada verii oamenii au tendința de a renunța la activitățile fizice și de a lenevi întreaga zi. Ceea ce este mai grav este că această stare permanentă de oboseală poate să ducă în unele cazuri și la depresie.

Căldura are efecte negative și asupra pielii

Din cauza transpirației puternice, pe suprafața corpului pot să apară erupții cutanate. Acestea apar în general în pliurile pielii și pe zonele corpului unde îmbrăcămintea stă lipită de acesta. Cele mai expuse părți ale corpului la aceste afecțiuni sunt partea de sus a pieptului, gâtul, zona inghinală și axila. Tot din cauza căldurii putem dezvolta arsuri la nivelul pielii, ceea ce înseamnă că pielea este lezată și nu mai funcționează corespunzător în lupta cu temperaturile ridicate.

Cum acționează canicula asupra mușchilor

Supraîncălzirea corpului poate determina apariția spasmelor sau crampelor la nivelul mușchilor, deoarece prin transpirație se pierde cantitatea necesară de apă și de sodiu de care corpul are nevoie. Sodiul, alături de potasiu și de clor, face parte din categoria electroliților absolut necesari funcționării organelor din corpul uman. Astfel, carențele de sodiu pot afecta echilibrul normal de funcționare a mușchilor.

Canicula are efecte devastatoare asupra circulației sanguine

Deoarece vasele sanguine se dilată în efortul de a elimina căldura, tensiunea arterială scade. Din acest motiv inima bate mai tare în încercarea de a restabili tensiunea corectă a organismului. Din cauza circulației deficitatre a sângelui, pot să apară probleme grave la nivelul inimii. Astfel, pe timp de caniculă persoanele care au probleme cu tensiunea arterialăpot suferi atacuri de cord sau accidente cardiovasculare.

Ce trebuie să facem pentru a ne feri de caniculă

Potrivit https://sursata.ro, primul lucru pe care trebuie să îl facem în momentul în care apar manifestările legate de expunerea la căldura excesivă, este odihna într-un loc răcoros, cu aer condiționat, și eventual băi în piscină. Ferestrele trebuie închise atunci când temperatura ambientală de afară este mai mare decât cea din interior. Urmează apoi consumul generos de lichide, apă, sucuri de fructe, iaurt, sau, ideal, băuturi izotonice fără a mai aștepta senzația de sete. Alimentația ar trebui să fie preponderent vegetală. Grăsimile ar trebui evitate deoarece sunt calorigene. Atenție, cafeaua și alcoolul sunt contraindicate pe caniculă. Efortul fizic trebuie limitat la minim, deoarece fibrele musculare generează căldură.
Și vestimentația joacă un rol important în combaterea efectelor caniculei. Se recomandă acoperirea capului cu o pălărie albă, ochelari de soare, și umbrele albe de protecție solară, haine ușoare de in sau alte materiale vaporoase și deschise la culoare. Nu folosiți în nici un caz îmbrăcăminte termoizolantă. Pielea trebuie și ea protejată pe caniculă. În acest scop, specialiștii recomandă crema de plajă cu factor de protecție ridicat, chiar dacă nu mergem la ștrand sau piscină, ci doar umblăm prin căldură.
În ceea ce privește meddicamentele, trebuie să fim foarte precauți din cauza riscului de hipotensiune arterială prin deshidratare. Dozajul medicamentelor antihipertensive și mai ales al diureticelor trebuie ajustat de către medic.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul