Vara nu înseamnă doar vacanțe la mare, la soare, la apă. Înseamnă și munte. Aici, în zona montană principalul factor terapeutic este aerul tare. Acesta are efecte benefice de nebănuit asupra sănătății noastre. În plus, dacă pe timp de iarnă nici măcar nu ne gândim la mare, muntele este atractiv pe toată perioada anului.

De ce este aerul de munte bun pentru organism

 Este binecunoscut faptul că aerul de munte este benefic pentru sănătate, însă curele realizate în acest climat sunt adevărate comori pentru organism, căci acționează pe toate cele trei planuri – fizic, psihic și emoțional – și pot ameliora o mare parte din afecțiunile organismului uman.
Potrivit www.aimgroup.ro, ozonul și ionii negativi, aflați din belșug în aerul montan, fac din climatul de munte un mediu prielnic pentru îmbunătățirea stării de sănătate prin dinamizarea sistemului nervos, întărirea celui imunitar, vindecarea oboselii cronice, stimularea metabolismului și a proceselor de regenerare, intensificarea circulației sanguine, tonifierea generală a organismului. De asemenea, efectele asupra psihicului sunt remarcabile.

În funcție de afecțiuni, cura montană se face la anumite altitudini

Altitudinea joasă, între 600 – 1200 metri este recomandată pentru TBC pulmonar în fază de remisiune, pleureziile umede sau uscate, tot în fază de remisiune, astm bronșic, emifizem pulmonar în fază incipientă, hipertensiune arterială, ulcer gastroduodenal în fază de acalmie, anemii ușoare, tuse convulsivă sau insuficiență tiroidiană. Acest climat are efecte tonifiante și revigorante, fiind de mare ajutor în refacerea organismului după boală, chiar și după intervenții chirurgicale. Pentru a spori efectul curei de aer este bine să se facă multă mișcare, plimbări, alergare, gimnastică. Cura de aer la această altitudine nu este indicată în stări febrile, TBC în fază activă, boli reumatice și gastrice în fază acută, epilepsie, Parkinson, insuficiență renală sau ciroză.
Altitudinea medie, 1200 – 1800 metri, ajută în TBC ganglionar și cutanat, obezitate dar și rahitism. Mărește capacitatea la efort și are efecte bune în perioadele în care se instalează astenia. Cura de aer la peste 1200 de metri este contraindicată copiilor sub trei ani, deasemenea stărilor febrile, reumatismului (umezeala este mare), tuberculozei în evoluție sau bolnavilor de cancer.
La altitudine mare, 1800 – 2400 metri se pot trata anemiile primare și asteniile, insuficiența tiroidiană, obezitatea, dar această altitudine nu face bine celor cu afecțiuni cardiovasculare, cu hipertensiune, cu boli endocrine sau cu afecțiuni psihice. Deasemenea o astfel de cură este contraindicată copiilor sub șase ani. De regulă, climatul înalt este recomandat persoanelor sănătoase cărora le stimulează ritmul cardiac și presiunea arterială. La această altitudine se produce o foarte bună oxigenare a țesuturilor.
Înainte de începerea unei cure montane este necesar controlul și sfatul medicului, pentru a se stabili cura potrivită și ritmul în care trebuie făcută adaptarea la înălțimi.

Ieșirea la munte se poate transforma în terapie

 Drumețiile pe munte se fac inevitabil printre copaci (atâția câți au mai rămas). Așa că aerului curat de munte i se alătură o mulțime de alte beneficii generate de păduri, un alt factor natural de cură foarte apreciat. O plimbare prin pădure ne umple de energie, alungă depresiile și stresul, oxigenează creierul și întărește psihicul, ne relaxează și ajută la instalarea stării de calm, de aceea este remediul potrivit pentru persoanele agitate și tensionate. Dealtfel, silvoterapia este folosită în tratarea nevrozelor și afecțiunilor cu substrat nervos.
Aerul pădurii este benefic în special datorită substanțelor fitoterapeutice generate de copaci. Astfel, activitatea sistemului respirator este îmbunătățită, afecțiunile respiratorii sunt ameliorate, iar organismul se încarcă imediat cu energie pozitivă și stare de bine. Aerosolii de pădure – acele mici particule de ulei volatil emanate de conifere care prin condens cu apa formează un abur peste păduri – vindecă problemele respiratorii: bronșita, amigdalita, pneumonia și sunt un adevărat tratament natural pentru cei care răcesc des iarna.

De ce avem nevoie de ionii negativi din aerul montan

Prezența acestor ioni în aer este absolut vitală, căci stimulează toate procesele ce au loc în organismul uman, influențând totodată psihicul și sfera emoționalului. Efectele acestor ioni asupra organismului sunt de necontestat. Ionii negativi din aer întăresc sistemul natural de apărare al organismului, ajută în vindecarea afecțiunilor respiratorii, vitalizează, tonifiază întreg organismul și ne încarcă cu bună dispoziție, alungând depresia și asigurând un somn bun și odihnitor.

Concentrația de ioni negativi este mai mare la munte

 Concentrația de ioni negativi în zonele urbane este mai mică, muntele și pădurile fiind cele mai importante surse, în special zonele din apropierea cascadelor și râurilor de munte.
Timpul petrecut la munte are o valoare de necontestat pentru sănătatea noastră. S-a demonstrat că cei care își petrec mai mult timp în aerul curat de munte, făcând mici drumeții sau plimbări prin pădure au o mai mare putere de concentrare, sunt mai plini de energie, mai optimiști, capacitatea de funcționare a organismului lor fiind mai crescută. În plus, acest tip de terapie este de mare ajutor în curele de slăbire, căci intensifică metabolismul și ajută din plin la arderea grăsimilor.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul