Nu sunt motociclist, dar cred că și acest vehicul pe două roți are nevoie de o pregătire mai specială pentru sezonul rece. Mai ales că în general motocicletele dispar din peisaj odată cu venirea iernii.
Iarna se apropie, și la un moment dat veți decide că a venit momentul să lăsați motocicleta să se odihnească până la primăvară, când temperaturile vor deveni din nou acceptabile pentru acest mijloc de locomoție. Dar oare ce trebuie să faceți pentru ca să vă asigurați că motocicleta va sta la păstrare în cele mai bune condiții posibile, astfel încât să se deterioreze cât mai puțin pe parcursul lunilor de repaus și să fi cât mai pregătită de drum atunci când, în primăvară vă veți decide să ieșiți din nou pe stradă?

Spălați bine motocicleta înainte de a o pune la „repausul hibernal”

 Poate părea bizar să spălați motocicleta înainte de o perioadă de câteva luni în care nu o veți folosi, și nu o va vedea nimeni, dar este cel mai bun mod să o protejați împotriva coroziunii. Murdăria și umezeala acumulată în diferitele locuri ale motocicletei, vor ataca suprafețele în timp. Așadar, spălați vehiculul temeinic, apoi folosiți o soluție cu ceară pentru a proteja suprafețele pe termen lung.

Schimbați uleiul și filtrul de ulei

Poate părea ciudat să schimbi uleiul chiar înainte de a depozita motocicleta pentru o perioadă mai lungă, dar uleiul uzat își pierde din proprietăți și este plin de reziduuri, astfel încât substanțele din el pot ataca suprafețele din interiorul motorului. Un schimb de ulei proaspăt vă va ajuta să păstrați motorul în stare bună. În plus, la primăvară motocicleta va fi gata de drum.

Faceți plinul de benzină, chiar dacă motocicleta va sta pe loc aproximativ 4 luni

 Este clar că motocicleta nu va consuma benzină în timpul în care va sta pe loc, dar dacă rezervorul va fi plin, va fi mai puțin expus la coroziune pe dinăuntru. Nu ar strica nici un aditiv în benzină, astfel ca aceasta să nu se deterioreze în rezervor pe parcursul iernii.

 

Aveți grijă și de baterie

Bateria lăsată montată pe motocicletă va tinde să se descarce dacă vehiculul rămâne nefolosit mai mult timp, mai ales la temperaturi foarte scăzute. Cel mai simplu ar fi să demontați bateria de pe motocicletă și să o luați în casă sau să o păstrați undeva unde nu este foarte frig, urmând să o montați la loc atunci când vă veți decide să utrilizați din nou motocicleta. Ideal ar fi să folosiți un redresor special care vă va păstra bateria în cea mai bună stare, fără să o supraîncarce.

Înainte de a pune motocicleta la iernat, verificați nivlul lichidului de răcire

Dacă sunt șanse ca motocicleta să fie expusă la temperaturi negative, asigurați-vă că sistemul de răcire al acesteia are antigel și nu doar apă. Dacă aveți doar apă în motor pe timpul iernii, și teperatura scade sub 0 grade Celsius, apa se va dilata prin înghețare și poate cauza crăparea unor componente (chiar și a chiuloasei). Oricum, și pe timpul verii instalția ar trebui să conțină antigel și apă distilată.

Piesele în mișcare trebuie să rămână unse peste iarnă

Este bine și indicat ca înainte de a depozita motocicleta pentru iarnă să ungeți și lanțul de transmisie. Lanțul lăsat cu mizerie pe el va fi expus coroziunii. Nu ar strica să ungeți și cablurile, cricul, manetele, scărițele pedalele de schimbător și de frână.

Folosiți standere pentru poziționarea motocicletei pe timp de iarnă

 Dacă lăsați motocicleta pe roți, în aceeași poziție foarte mult timp, pneurile se pot aplatiza în zona în care au fost în cotact cu solul. De aceea ar fi ideal să folosiți standere, ca la curse, pentru a ridica roțile de la sol. Alternativ, puteți să aveți grijă să mișcați mtocicleta, (sau măcar roțile), din când în când pe parcursul iernii.

 

P.S. Aproape tot ce am scris mai sus este valabil și în cazul în care aveți un autoturism pe care nu îl folosiți pe perioada iernii.

SURSA: motobikes.ro

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul