De obicei când cumpărăm usturoi inevitabil rămân câțiva căței rătăciți care nu au apucat să își aducă aportul în bucătărie, iar după un timp aceștia încep să încolțească (practic, se ransformă în plantă).
Foarte mulți oameni nici nu își pun problema să consume usturoi încolțit din cauza transformărilor prin care trece în momentul în care începe germinarea și îl aruncă la gunoi, însă se pare că ar trebui să ne gândim de două înainte să facem asta.

Usturoiul este una dintre plantele cele mai faimoase pentru beneficiile pe care le aduce corpului uman; se spune că usturoiul crud este excelent împotriva diabetului, cancerului, tuberculozei, malariei, sterilității sau impotenței. Mulți dintre noi urmăm „dieta” usturoiului dimineața pe stomacul gol fie pentru tratarea unei boli, fie pentru simpla prevenire și pentru întărirea sistemului imunitar.

Proprietăți curative ale usturoiului încolțit
După ce procesul de germinare a ajuns deja în a cincea zi, acela este momentul propice în care antioxidanții conținuți de usturoi au o concentrație mai puternică și, prin urmare, atunci este momentul cel mai indicat să consumăm usturoi pentru aportul de antioxidanți atât de necesari corpului.
Antioxidanții sunt molecule care previn sau întârzie oxidarea altor molecule, luptă cu celule moarte și cu radicalii liberi care pot genera multe tipuri de cancer. Usturoiul devine astfel un anticancerigen natural. Așa că dacă vrei să fi prevăzător și să consumi usturoi, cel mai bine este să îl lași să încolțească. Cercetările în acest sens au fost publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry.

De ce usturoiul încolțit are mai multe proprietăți?
Explicație este una foarte simplă; pregătindu-se să se transforme într-o plantă matură, cu tulpină puternică, usturoiul produce numeroase substanțe chimice pentru propria sa protecție cum ar fi fitotoxina – pentru protecția față de insecte, bacterii și diverse boli vegetale.
Fitotoxinele sunt, de cele mai multe ori, toxice pentru microorganisme și insecte, însă mulțumită mamei – natură inofensive pentru oameni. Mai mult decât atât, sunt foarte bune pentru sănătate.

Este foarte important de reținut că usturoiul conține numeroși sulfiți naturali, în special sulfiți alilici care, conform unor studii, ajută la combaterea aterosclerozei, ajută în controlarea tensiunii arteriale, diminuează riscul apariției infarctului miocardic și scade considerabil probabilitatea apariției mai multor tipuri de cancer.

 

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul