De ce mănâncă chinezii câini, șoareci și alte lighioane de la care se presupune că a pornit actuala pandemie de coronavirus? Cercetătorii nu pot spune cu siguranță de unde a pornit pandemia de coronavirus, însă este suspectat liliacul. De la acesta ar fi trecut virusul la om, lucru care a făcut zeci de mii de morți, până în prezent, iar numărul victimelor după cum știm cu toții este foarte mare.

De ce mănâncă chinezii câini, lilieci și șoareci

 Piața din Wuhan a îngrozit o lume întreagă cu fotografii în care erau ținuți câini în cuști, dar nu pentru a deveni animale de companie, ci pentru a fi mâncați. La fel se întâmplă și cu liliecii, care devin o supă foarte apreciată de mulți chinezi.
În piața respectivă se vindeau și șerpi și urși koala și chiar și șobolani. Toate lighioanele respective ajung în farfuriile chinezilor. Așa se pare că a pornit pandemia de coronavirus, în cazul în care temutul virus nu a scăpat din vreun laborator, așa cum spun multe teorii ale conspirației.

Preferatul chinezilor rămâne însă câinele.

China s-a aflat printre primele țări care au domesticit câinii cu obiectivul de a-i folosi ca animale de companie iar carnea lor a devenit sursă de hrană în timpul lui Confucius și probabil, după acesta. Scrierile antice din timpul dinastiei Zhou, se referă frecvent la cele trei dobitoace care erau folosite ca principal aliment al oamenilor din acea epocă, acestea făcând referință la porc, capră și câine. Filozoful chinez Mencius recomanda carnea de câine datorită gustului său delicios.

Carnea de câine aduce…noroc

Carnea de câine a fost des consumată în perioadele de foamete prin care a trecut țara datorită conținutului proteic ridicat al cărnii. În actualitate, carnea de câine este consumată mai ales ca tratament în medicina tradițională chineză, dat fiind faptul că, conform acestei ramuri ale medicinei alternative, aceasta incrementează energia pozitivă din corp (yang) și are rol de reglare a circulației sanguine. Datorită acestor recomandări, chinezii consumă carnea de câine în sezonul rece pentru a-și păstra o temperatură normală a corpului.

Solstițiul de vară, Ignatul câinilor

Există chiar și un festival în China, atunci când se mănâncă în exces carne de câine. Localnicii și turiștii din Yulin sărbătoresc solstițiul de vară prin consumul de carne de câine în cantități industriale. În timpul festivalului, care are loc pe 22 iunie, se ucid și se mănâncă până la 10 000 de câini, conform ziarului Washington Post. E o tradiție care datează de mai multe generații. Unii chinezi sunt de părere că această carne aduce sănătate și noroc. O știre a șocat opinia publică, chiar dacă pare a fi un fake news. Se pare că piața din Wuhan, de unde a plecat coronavirusul, a fost redeschisă recent, fiind vândute în continuare animale vii, printre care lilieci, câini și șerpi.

Cum se poate așa ceva?

Rămâne totuși o întrebare pe care nu pot, nu am cum să nu mi-o pun. Cum este posibil ca un popor, ca cel chinez, care dispune de tehnologie de ultimă generație să rămână tributar unor astfel de concepții? Pentru mine personal este inacceptabil să îl mănânci pe Azorel din curte doar pentru că prin consumul cărnii lui ți-ar crește energia interioară de tip yang. Dar nu sunt eu pus să judec și să analizez credințele unui popor care în plină eră a tehnologiei rămâne tributar unor vechi superstiții…

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul