Dovleacul este sau ar trebui să fie leguma pe care să o introducem neapărat în dieta de toamnă. Acesta este o adevărată sursă de sănătate și ajută la prevenirea și vindecarea a nenumărate afecțiuni. În special semințele de dovleac reprezintă un adevărat elixir pentru sănătate. Semințele dovleacului au numeroase beneficii și conțin minerale precum fier, fosfor, magneziu, mangan, cupru, zinc dar și vitamina K.
Consumate crude sau amestecate cu alte ingrediente, semințele de dovleac ne pot ajuta să avem o sănătate de fier.

La ce sunt bune semințele de dovleac

 Semințele de dovleac alungă depresia. Ele conțin foarte mult l-triptofan, o substanță care ajută organismul să aibă un somn bun, dar alungă și depresia. Triptofanul este convertit în serotonină și niacin, care dau o stare de bine.
Tot semințele de dovleac previn osteoporoza. Datorită conținutului mare de zinc, un consum regulat de semințe de dovleac previne apariția osteoporozei. Deasemenea ele reduc inflamația în cazul artritelor fără a avea efectele secundare ale medicamentelor.
Consumul regulat de semințe de dovleac ajută și la menținerea sănătății inimii. Semințele conțin foarte mult magneziu, care ajută la crearea de ATP (adenozin trifosfat, moleculele energetice ale corpului), sinteza ARN și ADN-ului, de pompare a inimii, formarea corectă a oaselor și dinților, relaxarea vaselor de sânge și o funcție intestinală bună. În același timp, acest mineral scade tensiunea arterială și previne infarctul sau atacul vascular-cerebral.
Semințele de dovleac sunt excelente pentru sănătatea prostatei.
Specialiștii recomandă consumul de semințe de dovleac în special bărbaților. Acestea ajută la menținerea sănătății prostatei, datorită conținutului mare de zinc.
Extractele de semințe de dovleac și uleiurile extrase din acestea pot juca un rol important în tratarea hiperplaziei benigne de prostată.
Semințele de dovleac au și efecte antidiabetice. Studii recente realizate pe animale au demonstrat că semințele de dovleac pot ajuta la reglarea nivelului de insulină din organism și prevenirea complicațiilor diabetice.
Semințele de dovleac ajută și la buna funcționare a ficatului. Amestecate cu semințele de in, semințele de dovleac ajută la buna funcționare a ficatului. Acest amestec conține grăsimi sănătoase, antioxidanți dar și numeroase fibre.

Cum consumăm semințele de dovleac

 Semințele de dovleac trebuie consumate în stare crudă pentru a-și păstra proprietățile. Mare atenție însă atunci când le cumpărați, mai ales dacă sunt la vrac. Ele trebuie să aibă un miros proaspăt, și nu de mucegai. În cazul în care preferați semințele de dovleac prăjite, cel mai indicat este să le preparați acasă pentru a putea controla temperatura la care sunt prăjite. Semințele de dovleac pot fi prăjite la o căldură scăzută, (nu mai mult de 75 de grade Celsius), condimentate cu sare naturală și lăsate în cuptor pentru aproximativ 15 – 20 de minute.

 

Leave a comment