Sezonul e pe sfârșite, dar totuși dovleceii se mai găsesc încă pe tarabele din piețe. Este bine să nu îi ocolim, ci să profităm de ei la maxim atâta vreme cât îi mai găsim.
Dacă sunteți în căutarea celor mai bune alimente care să vă ajute să slăbiți, opriți-vă puțin atenția asupra dovlecelului.
Potrivit csid.ro, conţinutul crescut de vitamine şi minerale din dovlecei, precum şi cel de fibre, promovează o scădere în greutate sănătoasă, fără ca senzaţia de foame să îşi facă simţită prezenţa prea curând.
 Puteți consuma dovlecelul atât gătit, cât și crud, motiv pentru care este considerat foarte versatil, cu puține calorii, și delicios la gust.

Beneficiile consumului de dovlecei

Dovlecelul este ideal în curele de slăbire.

Astfel 100 de grame de dovlecel conțin doar 15 Kilocalorii, așa că poate fi inclus fără probleme în orice cură de slăbire. Dovlecelul este foarte bogat în apă și fibre, motiv pentru care vă veți sătura mai repede și veți ține foamea la distanță pentru mai mult timp.

Dovlecelul este bun pentru menținerea sănătății în general. Dovlecelul este o sursă bună de mangan, zinc, potasiu, cupru, fosfor, calciu, folaţi, vitaminele A, C, B1, B6, B12. De asemenea, în dovlecel găsiți cam toate grupele de substanţe nutritive, inclusiv carbohidraţi, aminoacizi şi sodiu, iar asta vă va ajuta cu siguranţă să vă menţineți sănătatea fizică şi mintală.
Dovlecelul îi poate ajuta pe bărbații cu probleme de prostată
Câteva studii au ajuns la concluzia că un extract din dovlecel ar putea avea proprietăţi benefice pentru afecţiunile prostatei, în special în prevenirea sau ameliorarea hipertrofiei benigne de prostată. Această afecţiune se manifestă prin necesitatea imperioasă de a urina, micţiuni dificile sau întrerupte şi incontinenţă urinară. Dovlecelul, dar şi alte alimente bogate în fitonutrienţi, poate ameliora aceste simptome neplăcute.
Reduce riscul de cancer de colon
Fiind bogat în fibre, dovlecelul ajută la menţinerea unui tranzit intestinal sănătos, iar vitamina C, folaţii şi betacarotenul protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi şi previn inflamaţiile din corp.
Dovlecelul ne asigură și o bună protecție cardiovasculară
Conţinutul crescut de magneziu şi potasiu ajută la reducerea tensiunii arteriale, care poate favoriza apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral. De asemenea, dovlecelul ajută la prevenirea formării depozitelor de grăsime pe vasele de sânge (ateroscleroză) şi reglează nivelul colesterolului, datorită conţinutul mare de fibre.

Dovlecelul are totuși și contraindicații

 Pe cât este de benefic pentru sănătate, totuși dovlecelul are și câteva, puține contraindicații. Astfel, potrivit ecology.md, dovlecelul nu se recomandă celor care au probleme cu rinichii (disfuncții ale eliminării potasiului din organism). În cazul gastritelor și ulcerelor trebuie evitată consumarea de dovlecei cruzi.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul