Pentru foartă multă lume, termenul de carne înseamnă o friptură sau un grătar. Dar animalul sacrificat pentru acea friptură înseamnă mult mai mult. El are organe interne de care foarte mulți nici nu vor să audă, deși acestea sunt foarte bune pentru sănătate.

Organele de animale, sunt sau nu sănătoase

Consumul de organe este destul de controversat, părerile fiind permanent împărțite, în vreme ce unii sunt de părere că organele sunt bogate în vitamine și minerale, alții susțin că organele conțin toxine și că ar trebui evitate.
Organele de la animale care se consumă sunt ficatul, splina, inima, rinichii, plămânii, pipota, creierul, limba sau măruntaiele.
Potrivit doc.ro, organele de animale pot fi considerate superalimente într-u cât conțin cantități mari de vitamine și nutrienți de preț cum ar fi vitamina A, vitmina D, vitamina E, vitamina K, și magneziu.

Beneficiile consumului de organe

 Ficatul este organul cu cea mai mare concentrație de nutrienți, fiind în special bogat în vitamina A, vitamină benefică pentru sănătatea ochilor, dar care reduce și inflamația. Totodată în ficat se regăsesc și cantități mari de acid de acid folic, fier, cupru și zinc, sporind nivelul de hemoglobină din sânge.
Rinichii sunt și ei bogați în conținutul de acizi grași Omega 3, având proprietăți antiinflamatoare și fiind benefici pentru sănătatea inimii.
 Creierul conține Omega 3 din belșug, dar și alți nutrienți benefici pentru sistemul nervos. Antioxidanții obținuți în urma consumului de creier protejează creierul și măduva osoasă.
Inima este bogată în conținutul de acid folic, fier, zinc, seleniu, vitamina B2, vitamina B6, dar și vitamina B12. Consumul de vitamina B este asociat cu echilibrarea tensiunii arteriale, reducerea colesterolului, dar și cu menținerea sănătoasă a vaselor de sânge. Consumul de inimă aduce deasemenea un aport important de coenzimă Q12.
Limba are un conținut caloric ridicat, însă și cantitatea de acizi grași, zinc, fier și vitamina B12 care se regăsește în limbă este mare. Femeile însărcinate și persoanele convalescente au cel mai mult de câștigat de pe urma consumului de limbă. Acidul folic din limbă asigură dezvoltarea armonioasă a fătului, iar vitamina B6 previne instalarea răului de dimineață specific sarcinii.

Riscurile consumului de organe

Organele sunt bogate în colesterol și grăsimi saturate, care trebuie consumate cu moderație, mai ales în cazul celor cu colesterol mărit sau cu probleme cardiace.
Pacienții diagnosticați cu gută ar trebui să evite consumul de organe într-u cât acestea conțin purină, moleculă care are un impact negativ asupra gutei.
Și calitatea organelor este importantă, într-u cât organele care provin de la animale nesănătoase, crescute într-un mediu neadecvat, devin la rândul lor nesănătoase. La nivelul inimii și al rinichilor apar, în general, depozitele de grăsime în cazul în care animalul a avut un stil de viață nesănătos, așa că aceste organe pot crea probleme. Dacă vreți să consumați organe fără a vă pune sănătatea în pericol, alegeți organele care provin de la animale sănătoase, crescute în fermă, care au fost hrănite cu produse naturale și au văzut lumina zilei.
În cazul intestinelor, etapa curățirii și pregătirii este foarte importantă, pentru că pot conține bacterii periculoase, care însă pot fi îndepărtate printr-o spălare și curățare atentă.
Deasemenea creierul poate transmite afecțiuni grave cum ar fi Boala Vacii Nebune (encefalopatie spongiformă bovină), așa că trebuie consumat numai dacă provine din surse de încredere.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul