Prost dispus la început, mai multă energie la final: un video ce reflectă experiența unui olandez care și-a petrecut 30 de zile fără să consume produse cu zahăr adăugat, alcool și mâncare nesănătoasă.

Un Super size me  invers. Așa s-ar putea descrie în puține cuvinte experimentul pe care producătoarea olandeză LifeHunters l-a dus la capăt în ultimul său video, care numără deja mai mult de optmilioane de vizualizări pe YouTube. În loc să se alimenteze în exclusivitate cu hamburgeri Burger King ca în acea peliculă, protagonistul din Guy renunță la zahăr adăugat și alcool pentru 1 lună ia drumul invers, abandonând trei stâlpi de susținere ai mâncării nesănătoase- zahărul adăugat, prezent în sute de alimente industrializate, alcoolul și mâncarea junk food- pentru a petrece o lună întreagă practicând sfânta nutriție.

În prima sa săptămână pe bază de legume, fructe și alte produse proaspete neprocesate, Sacha Harland este prost dispus și îi este foame mai mereu. Pare să sufere o mini indispoziție și moare să mănânce un hamburger. Ca oricare persoană care merge printr-un oraș occidental, este atras constat să cumpere sucuri cu zahăr, acolo unde merge. Totuși, după 25 de zile de dietă sănătoasă, începe să simtă efectele benefice ale postului său de zahăr adăugat și alcool. Îi vine mai ușor dimineața la trezire și simte mai multă energie. Bilanțul final al procesului îl lasă cu patru kilograme mai puțin, un colesterol redus cu 8% și o tensiune cu 10 puncte mai mică.

”Din moment ce este de fiecare dată din ce în ce mai greu să mănânci mâncare sănătoasă, am vrut să știm cum se simte o persoană care renunță la zahăr , alcool și aditivi timp de o lună”, ne explică Erik Hensel, unul dintre responsabilii LifeHunters. ”Efectele fizice și psihice  au fost stranii. După probă el era mai conștient de ceea ce mănâncă. Dar de când a renunțat să mai mănânce numai produse proaspete și s-a întors la consumul produselor cu zahăr, doarme mai greu și are mai puțină energie.”

Autorii, care mai avuseseră un alt mare succes viral cu un alt video în care prezentau produsele de la McDonalds drept mâncare ecologică la un festival gastronomic, nu au pretenția ca proba lor să treacă drept experiment științific, ci să tragă un semnal de alarmă asupra a ceea ce mâncăm și asupra consecințelor din organismul nostru, prin prezența zahărului adăugat în multe produse de supermarket, începând de la băuturi ( 10 bucăți numai într-un ice tea),până la sosuri ( 6 într-o sticlă de tomate), trecând prin lactate sau salamuri.

 

Leave a comment