Atât femeile, cât și bărbații recunosc că au diferite fantezii în ceea ce privește sexul și practicile intime din dormitor. Deși te-ai gândi că o persoană știe exact ce îi stimulează creșterea libidoului, un grup de cercetători din Indiana au făcut un experiment care demonstrează, spun ei, că femeile au fantezii și dorințe reprimate.
Instrumentul inventat (o sondă de mărimea unui tampon) are rolul de a măsura excitația sexuală prin fluxul de sânge din corp – prin intermediul acestei măsurători s-a descoperit că rezultatele pot fi contradictorii (între ceea ce subiectul declară că este excitant și rezultatele reale în urma vizionării unor imagini și filmulețe).
Cercetătorii în sex, gen și reproducere ai Institutului Kinsey din cadrul Universității din Indiana au inclus-o în experiment și pe ziarista Melanie Berlie care s-a oferit drept voluntar.
Se pare că studiul a conclus că, deși fantezia declarată a jurnalistei era cea a unui ménage à trois, această fantezie era una falsă și că, de fapt, libidoul acesteia creștea în situații asociate cu fetișismul pentru picioare sau cu lesbianismul.
Conform explicației date de Annabel Fenwick Elliot în publicația Daily Mail, acest studiu demonstrează că există fantezii sexuale reprimate de către femei pe care nici măcar ele însele nu le conștientizează.

Ne cunoaștem, într-adevăr, fanteziile sexuale?
Deși există multe femei care se autodeclară libere din punct de vedere sexual, se pare, însă, că există numeroase dorințe neconștientizate sau negate intenționat. Acest lucru este datorat faptului că – după spusele responsabilului studiului, Erick Janssen – deși un lucru poate fi declarat în mod asumat, creierul și impulsurile cerebrale nu sunt întotdeauna de acord. Astfel, acest instrument inventat de către cercetătorii Universității din Indiana demonstrează disconexiunea între ceea ce își dorește mintea, raționalul și ceea ce își dorește corpul.
În urma acestui experiment, Melanie Berliet și-a descoperit o nouă latură a sexualității; recunoscând care sunt fanteziile sale sexuale pe de o parte și lucrurile care nu o atrag pe de alta, jurnalista a fost destul de surprinsă de existența acestor „fantezii inconștiente”. Aceasta este de părere că experiența a fost una interesantă, dar că există și persoane care, din motive de rușine sau timiditate, nu ar fi de acord cu acest experiment atât de personal.

În ce constă excitația sexuală?
Doctorul Janssen susține faptul că excitația reprezintă echilibrul dintre cele două sisteme cerebrale. În momentul în care trebuie să determinăm ce situații și imagini alimentează dorințele noastre erotice, creierul se întâlnește cu o situație asemănătoare confruntării dintre excitație și inhibiție.
Factori precum tabuurile impuse de societate, educația și alte valori de natură personală precum respectul de sine, încrederea sau inhibiția influențează modul în care înțelegem și ne asumăm acest concept. Melanie Berliet spune că oamenii au, de cele mai multe ori, tendința de a confunda lucrurile și că inhibitorii sexuali sunt la fel de importanți ca factorii de excitație.
În mod clar, cunoașterea propriului corp și a dorințelor și fanteziilor proprii nu poate duce decât la o aprofundare a sexualității care reprezintă o parte foarte importantă din noi ca ființe umane.

Suntem sinceri vizavi de impulsurile noastre sexuale?
Există numeroase presiuni și bariere sociale care ne pot bloca capacitatea de descifrare a dorințelor sexuale reale. Acești cercetători au descoperit o metodă prin care poți face acest lucru pentru a-ți cunoaște mai bine fanteziile, pentru a le recunoaște și pentru a le accepta.
Momentan, experimentul nu a fost făcut decât cu persoane de sex feminin, așa că nu putem știi dacă bărbații cunosc și ei aceleași rezultate contradictorii între rațional și carnal. Să fie oare adevărat ceea ce se spune, și anume că bărbații vorbesc cu mai multă naturalețe și sinceritae despre sex? Asta rămâne de văzut.