Oskar Groening ascultându-și verdictul. 15 iulie 2014.

Chiar dacă al Doilea Război Mondial s-a încheiat acum 70 de ani, consecințele sale și actele naziștilor au ecou și astăzi, iar supraviețuitori ai acelui timp obscur încă există. Una dintre cele mai comune alinări ale poporului german este aceea că, în tot acest timp, s-a făcut tot ceea ce era posibil pentru a-i aduce în fața justiției pe vinovații care au curmat milioane de vieți.
Totuși, Germania încă pare să dea dovadă de determinare în ceea ce privește aducerea în fața justiției pe complicii din lagărele de concentrare de la Auschwitz, pentru a-și primi pedeapsa.

Acesta este și cazul unei femei de 91 de ani care locuiește în Schleswig-Holstein, cea mai nordică regiune a Germaniei, și care a fost operator radio al SS în perioada aprilie-iulie 1944, pe vremea când avea numai 20 de ani.
Femeia este acuzată de complicitate și învinuită pentru moartea a nici mai mult nici mai puțin de 260.000 de oameni din lagărul de la Auschwitz, practic toți oamenii care au murit în lagăr în perioada în care a lucrat ca operator radio SS. Identitatea femeii nu este cunoscută întrucât legile germane îi protejează intimitatea. Verdictul în privința sa va fi dat anul următor.

Rămășițele Holocaustului
Conform The Telegraph, urmărirea penală „tardivă” a complicilor de la Auschwitz se datorează nemulțumirilor populației în ceea ce privește pedepsirea în instanță a tuturor celor vinovați pentru Holocaust – se pare că numai 50 dintre cei 6.500 de lucrători SS au fost încarcerați. Mult timp legile germane au susținut că doar liderii naziști se pot considera responsabili de crimele Holocaustului; cu toate acestea acest lucru s-a schimbat în anul 2011 când John Demjanjuk, fost paznic SS, a fost declarat vinovat pentru complicitate la crimă în cazul asasinatului a 27.900 de persoane în lagărul Sobibor.

Cazul lui Demjanjuk a fost ca o cutie a Pandorei – au urmat mii de plângeri și acuzații din partea procurorilor germani. Una dintre cele mai comune piedici în urmărirea penală a inculpaților a fost, evident, vârsta înaintată a acestora. În cazul acestei femei de 91 de ani însă, procuratura nu a găsit nici un impediment în urmărirea în instanță a crimelor sale.

Oskar Groening ascultându-și verdictul. 15 iulie 2014.

Un cas asemănptor este acela al unui bărbat de 94 de ani care a și fost încarcerat în urma procesului. Este vorba despre Oskar Groening, cunoscut și ca „librarul de la Auschwitz”, care a fost considerat vinovat pentru moartea a 300.000 de oameni din același lagăr. Bărbatul a spus că este, într-adevăr, vinovat din punct de vedere moral, însă nu a fost autorul „material” al crimelor.
Groening a recunoscut că știa exact ce se întâmpla cu prizonierii în lagăr. Nazist entuziast (după cum singur recunoaște), a lucrat la Auschwitz în perioada mai-iunie 1944, perioadă similară cu cea în care a lucrat și femeia de 91 de ani.

Mărturia lui Groening (povestește despre execuțiile din camerele de gazare) este foarte valoroasă, fiind printre puținele date obținute din partea ofițerilor naziști. Deși la momentul condamnării bărbatului se credea că va fi ultimul proces împotriva unui membru SS, cazul femeii de 91 de ani dovedește exact contrariul și poate fi un semn al unui nou val de acuzări și urmări în instanță a celor considerați complici ai crimelor celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul