Frunzele de dafin, cunoscute și sub denumitrea de laur. au o serie de efecte terapeutice pentru sistemul digestiv, pentru aparatul respirator, pentru sănătatea inimii, dar pot fi folosite totodată și pentru ameliorarea durerilor menstruale.

Frunzele de dafin au beneficii nici măcar bănuite

 Potrivit doc.ro, frunzele de dafin sunt folosite în general la prepararea sarmalelor, ori a sosurilor roșii, însă niciodată nu v-ați gândit că aceste frunze pot fi folosite în scop terapeutic sub formă de ceai, în supe sau smoothie-uri. Frunzele de dafin au foarte multe efecte terapeutice. Frunzele de dafin au o grămadă de efecte pentru sănătate și este foarte indicat să le consumăm în mod regulat.
În gastronomie, dafinul se folosește pentru aromatizarea tocanelor, pentru preparatele umplute (sarmale sau ardei umpluți), pentru preparatele din pește ori la marinarea cărnii. Frunza de dafin conține 2% ulei esențial, care este foarte bogat în antioxidanți.

Beneficiile frunzelor de dafin

 Îmbunătățesc digestia. Frunzele de dafin au un impact puternic asupra sistemului gastro-intestinal, având totodată efect diuretic și emetic (antivomitiv). Frunzele de dafin pot fi folosite în caz de intoxicație, ajutând organismul să elimine substanțele toxice din sistem. Substanțele active din dafin ameliorează crampele abdominale, calmează simptomele de colon iritabil și stimulează digestia.
Aceleași frunze de dafin ameliorează simptomele respiratorii. Uleiul esențial de dafin, aplicat pe piept, poate ameliora simptomele aparatului respirator. Se recomandă lăsarea uleiului peste noapte, căci acesta va acționa în continuare. Inhalarea vaporilor acestui ulei va stimula expectorația ameliorând în acest fel tusea și accelerând procesul de vindecare al pacientului.
Frunzele de dafin îmbunătățesc sănătatea inimii. Acidul cafeic din frunzele de dafin, precum și alți antioxidanți care se regăsesc în acestea, au un efect benefic asupra inimii, fortificând pereții vaselor capilare și contribuind la eliminarea colesterolului „rău” din sânge.
Frunzele de dafin au proprietăți antiinflamatoare. Frunzele de dafin pot contribui la reducerea proceselor inflamatoare din organism. Aceste frunze conțin un fitonutrient care poate reduce inflamția, cât și iritația, fiind eficiente atât în ameliorarea durerilor articulare cât și în tratarea erupțiilor cutanate.
Dafinul reduce anxietatea. Linalolul este un ingredient activ care se regăsește în frunzele de dafin și care poate reduce nivelul hormonului stresului din organism, mai ales dacă este folosit sub formă de aromaterapie. Expunerea îndelungată la stres poate favoriza instalarea și menținerea anxietății, de aceea este bine să combateți această problemă.

Contraindicațiile frunzelor de dafin

În cantități reduse, frunzele de dafin nu reprezintă, în general nici un pericol pentru sănătate. Nu se recomandă consumul frunzelor de dafin întregi, întrucât acestea nu pot fi digerate cum se cuvine. Dacă este consumat în scop terapeutic, dafinul ar trebui consumat sub formă de ceai.
În timpul sarcinii și alăptării însă, este contraindicată folosirea dafinului în scopuri medicinale deoarece până la acest moment nu se știe ce impact au aceste frunze asupra copilului.
Frunzele de dafin pot afecta nivelul de zahăr din sânge, așa că diabeticii ar trebui să își monitorizeze glicemia dacă le folosesc în scop medicinal, deci în cantități mai mari decât de obicei.
Deasemenea, cu două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală, se recomandă oprirea consumului de frunze de dafin, într-u cât acestea încetinesc sistemul nervos central, și, în combinație cu anestezia pot crea probleme.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul