În fiecare zi ne întâlnim cu ei… . Pe stradă, în oraș, pe câmp, sau oriunde mergem. Se uită la noi, cu ochii mari, parcă rugători, dar trec mai departe fără a ne agasa. Nu, nu vorbesc aici de copiii amărâți de pe străzi care cerșesc (despre ei va fi un alt articol). Este vorba de cățeii vagabonzi care umblă pe străzi și nu așteaptă altceva decât o coajă de pâine și un strop de afecțiune din partea oamenilor.
Cei care doresc un animal de companie și drăguț și fidel, chiar au de unde alege. Nu neapărat din Pet-shop-uri, de acolo nu recomand nimănui, ci pur și simplu din multitudinea de câini abandonați pe străzi. Pe aceștia îi găsim de cele mai multe ori în adăposturile de câini.
Dacă vrem să ne luăm un câine pentru a-l avea ca și animal de companie, trebuie însă să avem în vedere mai multe aspecte. În primul rând trebuie să ne gândim că acel animal pe care îl dorim la noi acasă este o ființă. Deci nu îl vom putea trata ca pe un obiect de care te plictisești după trei zile. În acest sens, câinele pe care îl dorim va trebui să beneficieze de un adăpost potrivit, de hrană, și mai ales de atenție din partea noastră.

De unde putem adopta un câine

 În România există multe asociații, ONG-uri și adăposturi unde există mulți câini care își așteaptă stăpânii. Veți găsi multe opțiuni căutând online, sau prin solicitarea unei recomandări de la un medic veterinar. Dacă ați găsit un centru de la care să adoptați un câine fiți puțin atenți la câteva aspecte. Dacă adăpostul nu prezintă un miros neplăcut, iar personalul este amabil, atunci este foarte probabil că animalele ținute acolo sunt bine îngrijite și puteți avea încredere că veți obține un cățel sănătos, afectuos și care va deveni un bun prieten al familiei.

Ce trebuie să știm înainte de a adopta un câine

 Câinilor le place să aibă spațiu de mișcare și nu le place să fie constrânși în spații mici. Înainte de a adopta un câine evaluați spațiul locuinței și gândiți-vă bine dacă aveți loc și pentru un câine. Chiar dacă în inimă avem loc pentru un cățel, trebuie să cântărim foarte bine dacă avem loc pentru el și în agenda zilnică. Spre deosebire de pisici, câinii se bazează pe stăpân pentru a face mișcare și pentru distracție, astfel încât va trebui să vă asigurați că aveți timp pentru nevoile lor comportamentale, sociale și fizice. Câinii mai bătrâni pot avea tabieturi greu de schimbat. (la fel ca oamenii, până la urmă). Poate dura ceva mai mult ca un câine se adapteze la noua sa viață în compania voastră, dar nu vă lăsați descurajați. Chiar și câinii bătrâni pot fi învățați trucuri noi.

Există din păcate unii câini din adăposturi care au suferit rele tratamente în trecut.

În aceste cazuri ei vin cu un bagaj emoțional, sau cu anumite probleme de comportament. Solicitați în mod obligatoriu consilierului de la adăpostul de câini cât mai multe informații despre istoricul animalului. Acestea vor fi de mare folos în procesul de adaptare al animalului cu stăpânul, dar și invers.
Înainte de a aduce un câine acasă, trebuie să vă gândiți foarte bine că el necesită implicare pe viață și un mediu stabil. Asigurați-vă că i le puteți oferi pe amândouă.
Când adoptați un câine gândiți-vă cu mare atenție la ce este mai bine pentru voi și pentru noul animal de companie.

Adoptarea unui câine comunitar găsit pe stradă

În adoptarea unui câine pot să apară și surprize. Dacă găsiți pe stradă un cățel comunitar și vreți să îl adoptați trebuie să faceți câțiva pași. Astfel, primul lucru de verificat este dacă acel câine nu are deja un stăpân. Puteți face asta întrebând vecinii, punând afișe în zonă și anunțând medicul veterinar. Medicul veterinar poate scana câinele pentru a găsi un eventual microcip, pentru a obține detalii despre proprietarul câinelui.
Dacă stăpânul câinelui nu poate fi găsit prin nici o metodă, atunci puteți să adoptați animalul. Îmainte de aceasta adresați-vă veterinarului pentru o examinare completă, pentru a vă asigura că este sănătos și că nu necesită vreo formă de tratament. Dacă acel câine nu a avut niciodată un stăpân, va deveni cu siguranță un prieten adevărat, un adevărat membru al familiei și vă va fi devotat și recunoscător până la moarte.

Video: www.youtube.com

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul