Dacă vă aflați în fața unui proiect de construcție, renovare sau amenajare, atunci este bine să aveți în vizor un material relativ nou pe piața materialelor de bricolaj și anume lemnul compozit (WPC).
Acesta este un material hibrid care combină calitățile lemnului cu ușurința de prelucrare a materialului plastic. Prin urmare, acesta reușește să înlocuiască cu succes lemnul natural, fără să existe un compromis în ceea ce privește rezistența. Lemnul WPC este fabricat din fibre lemnoase (resturi de lemn) și plastic reciclat.

Ce este de fapt lemnul compozit 

 Lemnul compozit sau Wood Plastic Compozit (WPC) este un material hibrid compus din fibre lemnoase, adică deșeurile generate în urma proceselor de producție cu lemnul, în amestec cu materiale plastice reciclate. Se adaugă aditivi, cum ar fi coloranți, agenți de întărire și lubrifianți. Astfel, în urma presării la temperaturi ridicate se obține un material ce poate fi manipulat și prelucrat cu ușurință pentru o mare varietate de utilizări. Lemnul compozit se face remarcat datorită faptului că este un produs prietenos cu mediul, realizat 100% din materiale regenerabile, rumeguș și plastic reciclat.

Avantajele lemnului compozit

Potrivit mathaus.ro, beneficiile oferite de lemnul compozit se datorează celor două materiale aflate în compoziția sa, și anume fibrele de lemn și de plastic.
Avantajele lemnului compozit (WPC), îl fac să fie folosit într-o gamă largă de utilizări, de la pardoseli de exterior, foișoare sau garduri și până la rame de uși sau ferestre. Dintre avantajele lemnului compozit se pot aminti:
Este foarte ușor de întreținult și de curățat, este rezistent la razele ultraviolete, prin urmare culoarea sa nu se va estompa în timp, are o durată lungă de viață și nu este afectat de condițiile meteo, fie ploaie, zăpadă, sau arșiță. Lemnul compozit este rezistent la foc, deci prezintă un factor mare de protecție împotriva incendiilor, nu se dilată și nu se contractă la diferențele de temperatură, prezintă rezistență la alunecare, deci este un material foarte bun pentru a fi folosit în proximitatea piscinei sau ca pardoseală pentru ambarcațiuni. Rezistența mecanică a lemnului compozit este mai ridicată decât a lemnului clasic, nu atrage dăunători, nu corodează, nu se descompune, nu putrezește și nu prezintă mucegai. Totodată, lemnul compozit oferă o economie pe termen lung, deoarece nu necesită mentenanță în timp, cum ar fi vopsire sau lăcuire.
Lemnul compozit (WPC) poate fi turnat în diverse forme și dimensiuni, ceea ce îl face ideal pentru rame de uși și ferestre sau piese de mobilier.
În plus, lemnul compozit este disponibil în culori variate, și, nu în ultimul rând, este 100% reciclabil.

La ce se poate folosi lemnul compozit (WPC)

 Datorită structurii și compoziției sale, lemnul compozit prezintă un grad ridicat de flexibilitate, poate fi turnat sub orice formă și mărime, inclusiv forme arcuite sau îndoite. În plus, poate fi vopsit în culori diferite astfel încât să se potrivească ușor cu orice proiect de amenajare. Date fiind proprietățile sale de rezistență la umiditate, căldură sau dăunători, lemnul compozit este folosit în locuri în care lemnul clasic s-ar putea deforma. De aceea, lemnul compozit se poate folosi la podele pentru terase,, garduri, amenajări de grădină (pergola, foișor), material decorativ în jurul piscinelor. Lemnul compozit poate fi folosit cu succes la pontoane, panouri interioare și exterioare de perete, tavane, rame de uși și ferestre, mobilier de interior și exterior, mobilier urban (bănci, mese, etc.)

Un material creat pentru protejarea mediului

Lemnul compozit este așadar un material inovator, apărut în urma interesului crescut pentru protejarea mediului, dat fiind schimbările climatice. A câștigat popularitate datorită avantajelor sale și a numeroaselor domenii de aplicare în care este folosit. Amestecul dintre plastic și lemn îmbină proprietățile poitive ale ambelor componente într-un material nou, extrem de durabil și de sigur.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul