Sper că nu mă veți condamna foarte tare pentru că, după cătină, continui azi cu un alt fruct de toamnă deosebit de benefic pentru sănătate. Este vorba despre măceșe. Măceșele le găsim din belșug la început de toamnă în arbuști acoperiți de spini, asemănători trandafirilor, care fac fructe roșii. Măceșul este originar și se găsește în zonele cu climă temperată, și este folosit din cele mai vechi timpuri în medicina tradițională.
Potrivit adevarul.ro, aproape toate substanțele necesare organismului nostru se regăsesc în fructul de măceș. Aceste fructe reprezintă remediul universal care tratează mai multe afecțiuni și previn apariția altora. Măceșele au efect antidiabetic, previn apariția tumorilor, sunt cicatrizante, cresc pofta de mâncare, previn ateroscleroza, tratează afecțiunile hepato-biliare și reglează metabolismul.
Din cele mai vechi timpuri, măceșele au fost folosite pentru efectul lor de stabilizare a glicemiei, pentru efectul antidiabetic, pentru stimularea imunității, pentru prevenirea tumorilor, și a efectului lor regenerant și cicatrizant.

Măceșele, fructe pline de vitamine

 Măceșele conțin din plin vitamina C, dar și vitaminele A, P, K, B1 și B2, zaharuri, acid citric, fier, mangan, fosfosulf, seleniu și antioxidanți.
Cura cu măceșe se poate ține fie cu ajutorul infuziei de plantă, fie cu ajutorul pudrei de măceșe ce poate fi consumată în iaurt, în supă, sau sub formă de infuzie.

Câteva motive pentru care să consumăm măceșe

 Măceșele luptă cu răcelile. Cura cu măceșe începe primăvara și se bea, timp de o lună și jumătate zilnic, o jumătate de litru de infuzie de măceșe. În sezonul rece, însă, dacă țineți această cură, organismul va fi ferit de răceli și viroze.
Măceșele stabilizează glicemia. Ele pot fi folosite pentru tratarea diabetului și a obezității datorită efectului pe care acestea îl au, de stabilizare a glicemiei.
În același timp, o cură cu măceșe poate reduce colesterolul din sânge în mod semnificativ după doar câteva săptămâni. Fructele de măceș previn ateroscleroza. Afecțiunile cardiovasculare sunt tratate prin cura de măceșe, deoarece acestea previn ateroscleroza, combat fragilitatea capilară și circulația periferică deficitară. Pentru oricine, din acest motiv, este recomandată o cură de o lună cu pulbere de măceșe.
Tot măceșele tratează și afecțiunile hepato-biliare. O cură de 30 de zile cu infuzie de măceșe este un real ajutor în tratarea colicistitei și a calculilor biliari.
Tot măceșele vin de hac și afecțiunilor respiratorii. Răcelile, faringitele, laringitele, astmul bronșic, virozele și pneumonia sunt tratate cu succes prin cura cu măceșe, iar în sezonul de iarnă cura poate fi asociată cu miere, cătină și propolis.
Măceșele au importante proprietăți diuretice. Afecțiunile renale și urinare pot fi tratate cu o cură de măceșe deoarece acestea au proprietăți diuretice și antiinflamatoare. Astfel, în cazul cistitelor, calculilor renali, a pielonefritelor sau a calculilor la nivelul vezicii urinare, măceșele și-au demonstrat din plin eficacitatea.

Măceșele au și contraindicații în cazul unor afecțiuni specifice

 Specialiștii afirmă că, deși nu au contraindicații majore, trebuie să fim foarte atenți atunci când începem o cură cu măceșe, deoarece ceaiul nu este tolerat de oricine. Trebuie cerut obligatoriu sfatul medicului înainte de a începe cura. Deasemenea trebuie să fim atenți și la vasele pe care le folosim la prepararea ceaiului de măceșe.
„Măceşele nu au contraindicaţii majore, însă cu toate acestea, ceaiul de măceşe nu este agreat de oricine. Ceaiul de măceşe poate fi consumat prin adăugarea mierii în compoziţie sau a scorţişoarei, care îi sporesc eficienţa în cazul răcelilor. De asemenea, vasele de metal descompun conţinutul de vitamina C astfel încât pentru preparatele ce conţin măceşe este indicată folosirea vaselor smălţuite. În plus, pulpa şi ceaiul de măceşe nu au contraindicaţii, dar seminţele, mai ales perişorii prezenţi pe seminţe irită aparatul digestiv şi pe cel respirator. Se recomandă evitarea seminţelor de măceşe în cazul bolnavilor alergici sau a celor ce suferă de astm bronşic” afirmă specialiștii.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul