Menta e o plantă care crește cam în toate grădinile. Adeseori o confundăm cu o buruiană, dar, dacă frecăm frunzele vom simți aroma inconfundabilă a mentei. Menta este o plantã ierboasã care creşte în culturi. În popor i se mai spune şi izmã de grãdinã, sau izmã bunã.
În scopuri medicinale, de la mentã se folosesc frunzele şi partea aerianã în totalitate. Atunci când este zdrobitã planta degajã un miros aromatic, caracteristic, având un gust înţepãtor și rãcoritor. Proaspete sau uscate, frunzele de mentă se folosesc la infuzii. Uleiul esenţial se aplică extern.

Care este compoziția mentei

Potrivit www.csid.ro, frunzele de mentã conţin o cantitate mare de uleiuri volatile, substanţe polifenolice, taninuri, flavonoizi şi principii amare. Uleiul volatil din mentã este compus din mentol, mentonã, mentofuran, carvacrol, timol. Datoritã conţinutului sãu în uleiuri volatile este mult folosit nu doar ca medicament, ci şi ca aromatizant în industria cosmeticã şi alimentarã.

Cum acționează menta asupra organismului

Mentolul produce o uşoarã anestezie a mucoasei gastrice, motiv pentru care preparatele din mentã au acţiune antiemeticã. Menta stimuleazã secreţia şi eliminarea bilei datoritã prezenţei compuşilor flavonoizi. Menta mai are proprietãţi antifermentative, dezinfectante (datorate în principal taninurilor) precum şi proprietãţi spasmolitice. Mentolul aplicat local are efect antiseptic, analgezic şi decongestionant al cãilor respiratorii. Existã unele studii care aratã cã mentolul din mentã are proprietãţi anticancerigene.

Indicații terapeutice ale mentei

Preparatele fitoterapeutice din mentã sunt utile în boala diareicã, bolile vezicii biliare, pentru combaterea greţurilor sau colicilor, inclusiv în cazul colonului iritabil. Mentolul în soluție diluatã poate fi administrat ca antiseptic, analgezic şi decongenstionant în afecţiunile inflamatorii ale nasului, sinusurilor şi cãilor respiratorii.
Extern, uleiul esenţial de mentă ajută la calmarea iritaţiilor pielii şi a muşcăturilor de insecte. În inhalaţii, este util în tratarea răcelilor şi a gripei. Deasemenea poate fi folosit şi ca apă de gură pentru tratarea infecţiilor orale. De asemenea, se pare că uleiul esențial de mentă ajută și la calmarea durerilor de cap.

Cum se administrează tratamentul cu mentă

 În tratamentul răcelilor (aerofagiei), digestiei leneșe, a eructației persistente, flatulenței, și al problemelor secreției biliare, menta se administrează sub formă de infuzie. Se pune o lingură mică de frunze uscate de mentă la 150 de mililitri de apă clocotită. Se laasă la infuzat 10-15 minute. Se strecoară, după care se bea câte o cană după fiecare masă principală. Pentru un efect tonic este bine să beți câte două căni după mese, iar pentru un efect sedativ beți o cană seara.
În tratamentul răcelilor și a infecțiilor din sfera orală, se administrează sub formă de inhalații sau apă de gură. Se pune o mână de frunze uscate de mentă într-un castron cu apă fierbinte. Inhalați aburul rezultat, sau răciți soluția și folosiți-o ca apă de gură.
Uleiul esențial de mentă se folosește și în tratamentul afecțiunilor pielii. Pentru aceasta, diluaţi 3 picături de ulei esenţial în 10 ml de ulei excipient, și aplicaţi pe zona afectată.

Menta are totuși și contraindicații

Utilizarea frunzelor, proaspete sau uscate de mentă, nu prezintă nici un risc. Totuşi, uleiul esenţial trebuie administrat intern doar sub supraveghere medicală.
Uleiul esențial de mentă este total contraindicat copiilor mici. Totodată acesta poate exacerba problemele de reflux gastric (vomă). Uleiul esențial de mentă și preparatele de uz extern derivate din acesta pot duce la fenomene iritative ale ochilor. Uleiul volatil de mentă trebuie folosit cu prudență pentru că o doză prea mare poate duce la apariția unor fenomene secundare nedorite ca greață, vărsături sau alte fenomene toxice.
În același timp ceaiul de mentă este contraindicat în ulcerul gastric sau duodenal. Atenție, ceaiul nu se va folosi permanent deoarece poate duce la obișnuință, iar aceasta va dăuna organismului. Și în final, atenție: ceaiul de mentă nu se recomandă în sarcină și alăptare.

Leave a comment