Metastazele osoase sunt depozite de celule canceroase care se află în interiorul osului și care se formează atunci când cancerul se răspândește din altă parte a organismului. Aceste tumori sunt diferite față de tumorile osoase primare care se formează în țesutul osos.

Potrivit http://www.pacientcancer.ro, la multe persoane, metastazele osoase apar pe parcursul evoluției bolii. Printre tipurile de cancer care au o mare probabilitate de răspândire până la oase se numără cancerul de sân, cancerul de prostată și cancerul pulmonar. Să folosim un exemplu pentru a înțelege mai bine acest concept: cancerul pulmonar se formează mai întâi în țesutul pulmonar dar celulele tumorale se pot desprinde din masa inițială și se pot deplasa prin sânge sau sistemul limfatic spre alte zone ale corpului., inclusiv în oase. Această răspândire este cunoscută sub numele de metastază. Atunci când un cancer pulmonar metastazează și ajunge până la oase, acest cancer este de fapt un cancer pulmonar.
Sună puțin ciudat, dar dacă medicul patolog ar face o biopsie a celulelor din leziunea osoasă și s-ar uita la microscop, ar arăta ca și celulele canceroase pulmonare. Este foarte important să înțelegem diferența dintre cancer osos primar și cancer osos secundar (metastazarea cancerului de alt organ), deoarece ele necesită tratament diferențiat.
Cancerele care se formează în oase se numesc cancere osoase primare și sunt mai rar întâlnite față de metastazele osoase. Cancerele osoase primare includ osteosarcomul, sarcomul Ewing sau mielomul multiplu. Dacă sunt depistate în fază incipientă, ele sunt vindecabile, în vreme ce prezența metastazelor osoase indică un tip de cancer incurabil. Dar asta, atenție, nu înseamnă că este netratabil.

Cum sunt depistate metastazele osoase?

Atunci când un pacient cu cancer se plânge de durere în oase, echipa medicală trebuie să decidă dacă este din cauza metastazei sau nu. Metastazele pot să apară în orice os, dar, de cele mai multe ori ele sunt întâlnite în oasele care se află aproape de centrul corpului. Cel mai frecvent loc unde se întâlnesc metastazele osoase este coloana vertebrală. Alte locuri sunt femurul, pelvisul, humerus, coaste și craniu. Studiile imagistice cum ar fi scanarea oaselor, raze X, scanare CT, RMN, pot fi folosite în funcție de fiecare situație. În afară de durere, metastazele pot slăbi oasele, și pot duce chiar și la fracturi. Fracturile care sunt rezultatul metastazelor osoase sunt numite „fracturi patologice”. Unele metastaze au ca rezultat pierderea calciului din oase. Acesta trece în sânge provocând astfel un nivel ridicat al calciului în sânge.

Cum sunt tratate metastazele osoase?

După ce a fost identificată metastaza osoasă, medicii au la dispoziție mai multe tratamente opționale. Tratarea metastazelor osoase este esențială deoarece poate ameliora simptomele și îmbunătăți calitatea vieții. Opțiunile pentru tratament depind de tipul de cancer, localizare și extinderea metastazelor, precum și de starea generală de sănătate a pacientului. Majoritatea medicilor cred că cel mai important tratament pentru metastazele osoase este cel orientat asupra cancerului inițial. În mod normal acest lucru se face prin „terapie sistemică”. Terapiile sistemice intră în sistemul circulator și pot ajunge la celulele canceroase răspândite în întregul organism. Aceste terapii includ chimioterapia și terapiile cu hormoni, pe cale bucală sau injectabil. Deasemenea există și medicamentele numite „bifosfonați” care pot ajuta la întărirea oaselor și în prevenirea fracturilor. Bifosfonații pot fi folosiți în timpul chimioterapiei sau al terapiei cu hormoni.
O altă formă de terapie sistemică este cea cu radionuclizi. Un radionuclid este un element radioactiv. Aceste medicamente sunt injectate în venă și concentrate în aceea zonă din sistemul osos care conține celule canceroase. Radiațiile pe care le emit distrug celulele canceroase și ameliorează durerea. Tratamentul are loc într-o singură zi. Samarium și strontium sunt cele mai folosite substanțe în cazul metastazelor osoase. Ele sunt eficiente în cazul metastazelor ”blastice”, acelea care stimulează creșterea oaselor.
Anumite tratamente sunt concentrate direct asupra metastazelor. Acestea includ radioterapia. În general, radiațiile sunt folosite atunci când pacientul are dureri din cauza metastazelor osoase, durere care nu dispare cu ajutorul medicamentelor. Radioterapia are loc timp de cinci zile pe săptămână pe parcursul a una sau două săptămâni. Scopul tratamentului este reducerea durerii. Aproximativ 80-90% dintre pacienţi vor experimenta, cel puţin, o uşoară îmbunătăţire. Totuşi, s-ar putea ca efectele tratamentului şi reducerea maximă a durerii să apară cu o întârziere de câteva luni.
Dacă un os de susţinere s-a slăbit din cauza metastazelor osoase şi există riscul unei fracturi, atunci, chirurgul ortoped poate să facă o operaţie pentru introducerea unei tije, cu scopul de a stabiliza osul şi a preveni fractura.
Metastazele de la coloana vertebrală pot fi tratate prin radioterapie, dar, câteodată, dacă există o fractură a coloanei vertebrale, este necesară efectuarea unei proceduri numite: vertebroplastie. Procedura de efectuare a vertebroplastiei este simplă şi constă în consolidarea corpului vertebral prin injectarea unui ciment acrilic.
Situaţia în care cancerul s-a răspândit astfel încât exercită presiune asupra coloanei vertabrale se numeşte „compresie medulară”. Simptomele includ: durere, slăbirea muşchilor, pierderea sensibilităţii senzoriale, incontinenţă. În mod normal, pacienţii sunt trataţi fie prin intervenţie chirurgicală urmată apoi de radioterapie, fie doar prin radioterapie. Netratată, compresia medulară poate duce la leziuni ale coloanei vertebrale sau la paralizie. Din această cauză, compresia medulară este considerată urgenţă oncologică şi apariţia durerii sau înrăutăţirea durerii de spate trebuie evaluată imediat.
Bifosfonații sunt medicamente care sunt eficiente în prevenirea fracturilor în cazul metastazelor osoase. În mod normal, această clasă de medicamente este prescrisă în tratarea osteoporozei (o boală ce afectează scheletul, caracterizată printr-o scădere a densităţii osoase, însoţită de deteriorarea structurii oaselor care nu are legătură cu cancerul). Prin inhibarea resorbţiei osoase, bifosfonaţii menţin masa osoasă şi întăresc oasele, reduc hipercalcemia şi scad riscul fracturilor. Bifosfonaţii sunt mai eficienţi în cazul leziunilor osoase lytic, decât în cazul metastazelor blastice. Studiile au fost efectuate în multe tipuri de cancer, incluzând: cancer de sân, cancer la prostată şi cancer pulmonar. Bifosfonaţii folosiţi în tratarea metastazelor osoase se administrează intravenos, de obicei la 3 – 4 săptămâni. Cele mai folosite medicamente sunt: zoledronate şi pamidronate Posibilele efecte secundare sunt: starea de oboseala, greaţa, vărsături, lipsa poftei de mâncare, hipocalcemie, iar ca efect secundar mai rar întâlnit, riscul apariţiei osteonecrozei maxilarului. Datorită succesului pe care îl are tratamentul cu bifosfonaţi în cazul cancerului de sân metastazat, cercetătorii sunt de asemenea interesaţi în a determina dacă bifosfonaţii au un rol în prevenirea cancerului de sân.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul