Multe persoane bolnave de cancer sunt interesate în a încerca și altceva care le poate ajuta, în paralel cu tratamentele clasice. Aici intervin tratamentele complementare și alternative care pot ajuta orice bolnav să treacă prin această grea încercare.
Dacă această boală grea, cancerul, te face să te simți ca și cum ai avea un control redus asupra propriei sănătăți, tratamentele alternative pot oferi un sentiment de control. Dar atenție, chiar și așa multe tratamente pentru cancer nu sunt dovedite, iar unele pot fi chiar periculoase.

Cum poate ajuta medicina alternativă persoanele bolnave de cancer

Potrivit www.crudis.ro, tratamentele alternative nu pot juca un rol direct în tratarea cancerului, dar ele vă pot ajuta să faceți față cu bine la multe simptome cauzate de această boală, dar mai ales efectelor secundare ale tratamentului cu radio și chimioterapie.
Efectele și simptomele comune, cum ar fi anxietatea, oboseala, greața și vărsăturile, durerile, tulburările de somn și stresul pot fi reduse prin tratamente alternative.
Integrarea celor mai bune tratamente complementare și alternative, bazate pe dovezi, cu tratamente pe care le primiți de la medicul dumneavoastră vă pot ajuta în ameliorarea multora dintre simptomele asociate cu cancerul și cu tratamentul acestuia. Discutați însă toate opțiunile cu medicul curant și împreună puteți determina care strategii ar putea fi benefice și care sunt susceptibile de a nu avea nici un efect.
Colaborați îndeaproape cu medicul curant pentru a determina echilibrul corect între medicamentele tradiționale și tratamentele alternative. Dacă tratamentele complementare sau alternative, cum ar fi acupunctura pot reduce greața sau durerile, ele nu sunt suficient de puternice pentru a înlocui medicamentele tradiționale pentru tratarea cancerului prescrise de specialistul oncolog.

Câteva tratamente alternative care merită încercate

Aceste tratamente alternative au arătat unele promisiuni în a ajuta oamenii bolnavi de cancer. Dar este absolut obligatoriu să discutați înainte de aplicarea lor cu medicul dumneavoastră curant.
 Acupunctura. În timpul tratamentului de acupunctură, un medic introduce ace mici în piele în puncte precise. Studiile au demonstrat că acupunctura poate fi de folos în ameliorarea grețurilor provocate de chimioterapie. Deasemenea acupunctura poate să ajute în calmarea anumitor dureri de care suferă bolnavii de cancer. Acupunctura este sigură numai dacă este efectuată de un medic specialist folosind ace sterile. Consultați-vă cu medicul oncolog pentru numele și adresele unor practicanți de încredere.
Aromaterapia. Aromaterapia cu uleiuri parfumate se folosește pentru a oferi o senzație de calmare. Uleiurile infuzate cu arome, cum ar fi lavanda, pot fi aplicate pe piele în timpul unui masaj, sau pot fi adăugate în apa de baie. Uleiurile aromatice pot fi, deasemenea, încălzite pentru a-și elibera mirosurile în aer. Aromaterapia poate fi de ajutor în ameliorarea grețurilor, durerilor și stresului. Aromaterapia poate fi efectuată de căte un medic, sau puteți utiliza aromaterapia pe cont propriu. Este un tratament sigur, deși unele uleiuri aplicate pe piele pot să provoace reacții alergice. Persoanele cu cancer la sân ar trebui să evite aplicarea pe piele a unor cantități mari de ulei de lavandă sau ulei de arbore de ceai.
Exercițiile fizice. Exercițiile vă pot ajuta să gestionați simptomele în timpul și după tratamentul cancerului. Exercițiile ușoare pot ajuta la ameliorarea oboselii, a stresului și vă ajută să dormiți mai bine. Multe studii arată că un program de exerciții bine structurat are ca efect o îmbunătățire a calității generale a vieții. Dacă nu faceți deja exerciții în mod regulat discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un astfel de program. Începeți încet, cu exerciții ușoare adăugând treptat mai multe. Scopul este de a ajunge să faceți cel puțin 30 de minute de mișcare zilnic.
 Hipnoza. Hipnoza reprezintă o stare profundă de concentrare. În timpul unei sesiuni de hipnoterapie, un terapeut vă poate hipnotiza vorbindu-vă cu o voce blândă și ajutându-vă să vă relaxați. Terapeutul vă poate ajuta atunci să vă concentrați pe obiective majore, cum ar fi controlul durerii și reducerea stresului. Hipnoza poate fi de ajutor pentru persoanele cu cancer care se confruntă cu anxietate, durere și stres. Aceasta poate ajuta deasemenea la prevenirea grețurilor și vărsăturilor care pot apărea anticipativ dacă chimioterapia le-a provocat în trecut. Atunci când sunt efectuate de către un terapeut certificat, ședințele de hipnoză sunt sigure. Informați-vă însă hipnoterapeutul dacă aveți antecedente de boli psihice.
Masajul. În timpul unui masaj, medicul „frământă” pielea, mușchii și tendoanele în efortul de a elibera tensiunea musculară și stresul și de a induce relaxarea. Există mai multe tipuri de masaj: poate fi ușor și blând, sau poate fi profund cu presiune mai mare asupra anumitor zone. Studiile au descoperit că masajul poate fi de ajutor în ameliorarea durerii la persoanele bolnave de cancer. Masajul poate ajuta și la eliminarea stărilor de anxietate, oboseală și stres. Masajul poate fi sigur dacă lucrați cu un terapeut specializat în masaj. Unele spitale sau centre de tratament au astfel de specialiști. Dacă nu beneficiați de un astfel de serviciu, medicul curant vă poate da referințe despre un terapeut specialist care lucrează cu bolnavi de cancer. Este bine să vă adresați unui astfel de terapeut pentru masajul zonelor cu cicatrici chirurgicale, a zonelor de tartament cu radiații sau tumori. Dacă suferiți de cancer osos sau alte boli ale oaselor cum ar fi osteoporoza, cereți terapeutului un masaj cu presiune ușoară, mai degrabă decât un mesaj profund.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul