Cu toții am observat că pe piele ne apar din când în când pete maronii, numite alunițe. Aceste alunițe ar trebui tratate cu maximă seriozitate, deoarece ele pot fi semnalul unei boli foarte grave și de multe ori letale. Vorbim aici de melanom, sau cancerul de piele care este una dintre afecțiunile cele mai grave și mai greu de tratat, și care poate avea urmări fatale.
Potrivit cancer360.ro, în ciuda mesajelor de sănătate publică ce atenționează populația referitor la efectele nocive ale soarelui, tendințele actuale privind supraexpunerea la soare sunt în continuă creștere.
Nu toate tipurile de cancer de piele sunt fatale, dar melanomul, cel mai periculos și cel de-al treilea cel mai frecvent, este extrem de periculos dacă nu este depistat devreme. Din fericire, melanomul are un prognostic bun dacă este depistat devreme și, de obicei, apar semne vizibile care ar trebui să ne trimită la medic, și anume o aluniță diferită, o leziune sau o pată.

Este foarte importantă autoexaminarea pielii

 Trebuie să vă verificați întregul corp deoarece cancerele de piele pot apărea uneori în părți ale corpului care nu sunt expuse la soare, de exemplu tălpile picioarelor, între degetele de la mâini și degetele de la picioare sau sub unghii. Dezbrăcați-vă complet și asigurați-vă că aveți o lumină bună.
Puteți folosi o oglindă pentru a verifica zonele mai greu accesibile, cum ar fi spatele și scalpul, sau puteți cere ajutorul unui membru al familiei, partener sau prieten pentru a vă ajuta la examinarea pielii.

Modificările care ar trebui să ne dea de gândit

Iată câteva modificări pe care trebuie să le aveți în vedere când vă examinați pielea:

  • noi alunițe formate;
  • alunițe care cresc în dimensiune;
  • aluniță care prezintă sângerări sau ulcerații;
  • aluniță care produce durere, furnicături, usturime mâncărime;
  • o aluniță care își modifică nuanţa şi culoarea de la maro la negru sau cuprinde mai multe culori;
  • dezvoltarea unei formațiuni la suprafața unei alunițe sau în interiorul acesteia;
  • suprafața unei alunițe devine dură sau solzoasă;
  • o aluniță este diferită de celelalte

Sistemul ABCDE pentru analiza alunițelor

 Sistemul ABCDE este una dintre tehnicile de analiză a aluniţelor, şi poate fi folosit de oricine:
A (Asimetria) – Dacă o jumătate dintr-o aluniță arată diferit de cealaltă, atunci acesta poate fi un semn că alunița ar putea fi canceroasă. O aluniță care este simetrică va arăta foarte asemănătoare pe ambele părți. Dacă trageți o linie imaginară prin mijlocul aluniței (din orice direcție), marginile ambelor părți se vor potrivi foarte bine una cu cealaltă. Dacă vorbim de o aluniță asimetrică, cele două părți nu se vor potrivi în mărime sau formă deoarece celulele de pe o parte a aluniţei cresc mai repede decât celulele din cealaltă parte. Celulele canceroase tind să crească mai rapid și mai neregulat decât celulele normale.
B (neregularitatea marginilor – Borders) – Marginile neregulate, nedefinite sau neclare pot fi un semn de melanom. Marginile unei alunițe normale vor avea o formă clară, bine definită. Dacă marginea este neregulată, crestată sau difuză, ar putea fi un semn că alunița este canceroasă. Marginea difuză și neregulată este dată, de asemenea, de creșterea necontrolată a celulelor canceroase.
C (Culoare) – Un semn distinctiv poate fi dat de o culoare ciudată, cum ar fi foate închisă sau cu mai multe nuanțe. Alunițele au culori diferite, inclusiv maro, negru sau arămiu. Atât timp cât culoarea este uniformă pe toată alunița, probabil aceasta este necanceroasă. Dacă observați o varietate de culori în aceeași aluniță, poate fi un semn de malignitate. Melanomul are, în general, nuanțe diferite de aceeași culoare, cum ar fi maro sau negru sau zone de diferite culori (de exemplu, alb, roșu, gri, negru sau albastru).
D (Diametru) – Alunițele care au diametrul mai mare decât al unei radiere de creion pot fi canceroase. Alunițele se încadrează, de obicei, în anumite limite de dimensiune. O aluniță normală măsoară aproximativ 6 milimetri sau mai puțin în diametru, care este aproximativ mărimea unei radiere de creion. Dacă alunița este mai mare, poate fi canceroasă, sau dacă își modifică în timp dimensiunea. Dacă observați că una dintre alunițe crește în timp, vă recomandăm să o examinați.
E (Evoluție) – Dacă o aluniță își modifică dimensiunea, forma sau culoarea, atunci este indicat să mergeţi la medic pentru un control. Dacă o aluniță își modifică în timp forma sau aspectul, acesta poate fi un semn de cancer. De aceea, este important să efectuați examinări periodice ale pielii și să verificați orice modificări ale culorii sau aspectului alunițelor. Dincolo de semnele ABCDE, țineți cont de orice alte diferențe între alunițe, cum ar fi roșeață, aspect solzos, sângerare, ulceraţii, durere etc.

Tipuri de cancere de piele

Există trei tipuri principale de cancer de piele – melanomul (inclusiv melanomul nodular), carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase.
Melanomul
 Majoritatea formelor de cancer de piele sunt melanom. Dacă este lăsat netratat se poate răspândi în alte părți ale corpului. Apare, de obicei, ca o aluniță nouă sau se formează dintr-o aluniță deja existentă, care își modifică dimensiunea, forma sau culoarea. Poate să apară și pe pielea care nu este expusă constant la soare.
Carcinomul bazal celular
 Carcinomul bazal celular este cea mai comună și cea mai puțin periculoasă formă de cancer de piele. Leziunile sunt de culoare roșiatică, palidă sau perlate și apar ca o formațiune cu cruste, pot ulcera și nu se vindecă. Au dezvoltare lentă și apar adesea pe pielea expusă constant la soare.

 

Carcinomul cu celule scuamoase
 Carcinomul cu celule scuamoase se prezintă sub forma unor formațiuni roșiatice, care pot sângera ușor, pot forma cruste sau pot prezenta ulcerații. Se dezvoltă, în general, în decurs de câteva luni pe zone expuse frecvent la soare.
Cele două cele mai frecvente tipuri de cancer de piele, carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase apar, de obicei, pe părți ale pielii expuse frecvent la soare – capul, gâtul, fața, mâinile, brațele și picioarele – deși se pot dezvolta şi în altă parte. Nu se răspândesc la fel de repede ca melanomul, dar se pot răspândi și în alte părți ale corpului. Carcinomul bazocelular se dezvoltă larg și profund în piele. Melanomul se răspândește rapid, dar dacă este depistat și tratat devreme, rata de supraviețuire la cinci ani este de 98%. În schimb, pe măsură ce cancerul se răspândește în țesuturile din apropiere, în ganglionii limfatici sau în organele interne, rata de supraviețuire la cinci ani scade rapid.

Dacă observați anumite modificări ale pielii, nu înseamnă neapărat că aveți cancer, dar este bine să mergeți la medic

Dacă aveți întrebări sau sunteți îngrijorat cu privire la o aluniță, se recomandă să consultați un dermatolog. Un medic va examina alunița, și, dacă este cazul, vă poate recomanda îndepărtarea ei, dacă prezintă simptome canceroase, sau se poate preleva o mostră din acesta pentru a o examina mai departe. Medicul poate utiliza, de asemenea, un dispozitiv numit dermatoscop, care mărește și iluminează pielea pentru a oferi o imagine mai detaliată a aluniței și a structurii sale. Dacă o aluniță este canceroasă, atunci ea este îndepărtată împreună cu o mică parte din pielea din jur printr-o operație relativ simplă efectuată sub anestezic local.
Dacă este lăsată netratată, o aluniță suspectă se poate dezvolta în melanom, cea mai rară și cea mai agresivă formă de cancer de piele. Când este depistat devreme, melanomul este foarte tratabil, dar dacă este lăsat să se răspândească în alte părți ale corpului, acesta poate fi fatal.
Oricine poate fi afectat de cancerul de piele, dar, în general, anumite tipuri de piele au un risc mai mare. Tipurile de piele care sunt mai sensibile la radiațiile UV se ard mai repede și prezintă un risc mai mare de cancer de piele. Pielea foarte albă, cu pistrui, este mai predispusă riscului de arsuri.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul