Toată lumea, toate canalele de știri, ne vorbesc în aceste zile de Coronavirus și de riscurile sale pentru sănătatea și viața noastră. Am acceptat să purtăm măști peste tot, să ne dezinfectăm, să păstrăm distanța între noi, considerându-le, (majoritatea) măsuri de bun simț pentru limitarea infectării cu acest coronavirus apărut în acest an de nicăieri.
Totuși, puțini sunt aceia care se întreabă cum ar putea preveni infectarea cu COVID 19 prin alte metode, mergând la cauzele infectării. Și una dintre aceste cauze, sau mai bine zis care facilitează infectarea este obezitatea corporală.

Obezitatea cauză de mortalitate cu Covid 19

 Potrivit smartradio.ro, de la începutul epidemiei de coronavirus, mai multe studii au arătat că obezitatea crește riscul de a dezvolta o formă severă a bolii. Un nou studiu confirmă această cercetare, estimând că pacienții cu obezitate au de patru ori mai multe șanse să moară de Covid-19.
Studiul, publicat în 12 august, în acpjournals.org, concluzionează că „un indice de masă corporală mare (IMC) este puternic asociat cu mortalitatea” la pacienții cu Covid-19. Această „asociere” dintre obezitate și mortalitate la pacienții cu coronavirus este vizibilă în special la bărbați și „adulți tineri”. Cei mai mulți supraponderali au de patru ori mai multe șanse să moară după 21 de zile de la diagnostic decât cei cu greutate medie, spune studiul, efectuat pe 6.916 pacienți din California în perioada 13 februarie – 2 mai. Autorii studiului subliniază că asocierea dintre excesul de greutate și Covid-19 este „independentă de alte comorbidități legate de obezitate”. Adică obezitatea în sine este un factor agravant pentru Covid-19, chiar și atunci când pacientul obez nu suferă alte patologii secundare legate de obezitatea sa, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul.

Obezitatea reprezintă un „factor de risc important și independent”

 David A. Kass, profesor la Universitatea Johns Hopkins (care este punctul de referință pentru numărarea cazurilor și a deceselor legate de coronavirus) și autor al unui editorial care însoțește publicarea studiului, spune că această nouă cercetare trebuie să poată „pune capăt ideii că obezitatea este reprezentată la pacienții cu Covid-19 proporțional cu reprezentarea sa în populație”. „Obezitatea este un factor de risc important și independent” în cazul Covid-19, insistă el. Potrivit acestuia, dacă bărbații par mai expuși riscului, probabil este din cauză că au mai mult țesut adipos, deci un exces de grăsime, față de femei. Și dacă cei mai tineri pacienți cu obezitate par mai afectați, nu se datorează faptului că această categorie de vârstă are un risc mai mare, ci pentru că cei mai în vârstă au și alte boli mai grave care se contorizează ca fiind comorbidități , analizează David. A. Kass.
„În calitate de cardiolog care studiază insuficiența cardiacă, mă surprinde cât de mult se aseamănă mecanismele privind legăturile dintre obezitate și boli de inimă cu cele ale legăturilor dintre obezitate și Covid-19”, continuă el.

Prevenirea unor cazuri grave

Într-un studiu publicat pe 1 aprilie în The Lancet, oamenii de știință chinezi au estimat că persoanele supraponderale aveau un risc de 86% de a dezvolta o formă severă de coronavirus. Autorii studiului publicat pe 12 august speră că rezultatele lor vor ajuta la prevenirea unor cazuri grave de Covid-19. Prin îndemnarea persoanelor cu obezitate să fie foarte atente (deși este important să spunem că obezitatea nu crește riscul de a fi contaminat cu SARS-Cov2) și prin creșterea gradului de conștientizare a autorităților de sănătate publică.

Surse: smartradio.ro
acpjournals.org

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul