Dacă tot am vorbit de castravete, haideți să vorbim și despre o rudă foarte apropiată a lui. Pepenele. Atât pepenele galben, cât și cel roșu sunt fructe foarte gustoase și cu efecte răcoritoare excelente. În același timp, pepenele este un aliment – medicament cu multiple indicații terpeutice, folosit cu mult succes atât în medicină cât și în cosmetică.
Potrivit farmaciata.ro, este important de știut că pepenii conțin foarte puțin sodiu și cantități însemnate de potasiu. Din acest motiv pepenele este recomandat în reducerea conținutului de sodiu din organism, având efecte benefice asupra inimii, dar și a sistemului imunitar. În cazul pepenelui galben, acțiunea benefică se datorează compoziției sale bogate: conține apă (88,5%), albumine, glucide, fibre alimentare, acizi organici liberi, minerale (potasiu, fier, magneziu, fosfor, calciu), vitamine (A,B,C, PP, acid folic). La rândul său, pepenele roșu conține și el aproximativ 95% apă, zaharuri naturale, enzime, acizi organici, licopină (substanță cu efect puternic antioxidant și reglator imunitar).

Pepenele galben, vitalizant și detoxifiant

 Pepenele galben are multiple beneficii și acțiuni terapeutice. Astfel, pepenele galben îmbunătățește sistemul imunitar, diminuează senzația de foame având totodată efect vitalizant, energizant, detoxifiant, diuretic-depurativ, recomandat în obezitate, constipație, afecțiuni renale, hemoroizi, gută, reumatism. Pepenele galben reduce riscul apariției cancerului, bolilor coronariene și hipertensiunii. Pepenele galben poate fi consumat de persoanele sănătoase ca un fruct de sezon apetisant, cu efect rapid de calmare a setei, dar și pentru detoxifiere. Persoanele cu diferite afecțiuni pot face cure cu pepene galben de 2-3 săptămâni. De altfel pepenele galben poate fi consumat în stare naturală, ca atare, sau sub formă de salate, gem, șerbet, înghețată sau dulceață. Poate fi consumat și sub formă de suc proaspăt, cu efect revigorant și revitalizant. În timpul curelor se beau 3 – 6 căni pe zi din acest nectar.

Cura cu pepene roșu

 Grație compoziției sale, pepenele roșu are un bun efect diuretic, fiind indicat în afecțiuni ale aparatului reno-urinar, afecțiuni reumatismale, sau gută. Deasemenea, pepenele roșu crește imunitatea organismului și are un bun rol reglator hormonal. Se poate face o cură de pepene roșu de minimum 10 zile în fiecare lună. Se consumă la toate cele trei mese principale ale zilei, ultima fiind însă înainte de ora 19.
Între mese este bine să se bea 1 – 1,5 litri de lichide (apă plată, ceaiuri sau sucuri naturale). Cura se poate realiza cu miez de pepene bine copt, dulce, în jur de 2-3 kilograme pe zi, sau sub formă de suc proaspăt consumat în maximum 15 minute.
Cura cu pepene roșu se poate face în caz de afecțiuni renale, infecții sau litiază renală. În acest ultim caz se va crește cantitatea de pepene și se asociază un tratament cu plante care ajută la sfărâmarea pietrelor. Acest tratament se administrează cu câteva zile înainte de consumarea pepenelui sub formă de cură și și se continuă în ultimele zile de tratament. Deasemenea pepenele roșu este recomandat ca adjuvant în tratamentul reumatismului și al gutei (10-20 de zile de cură).
În caz de litiază biliară, cura cu pepene roșu constă în semințe uscate și măcinate de pepene roșu. Se ia câte o linguriță din acest praf în fiecare dimineață, amestecat cu o lingură de ulei de măsline, 10 zile consecutiv, pe stomacul gol. După ce ați luat acest praf trebuie să stați culcat pe partea dreaptă timp de 10 minute. În caz de constipație, se va consuma pepenele, toată porția în fiecare dimineață pe stomacul gol. După consumul pepenelui nu se va mânca nimic timp de 3-4 ore.
Pepenele roșu este foarte util și în curele de slăbire, datorită efectului său diuretic – depurativ. Valoarea nutritivă a pepenelui este aproape nulă.
Totuși, înainte de a începe o cură cu pepene pentru eliminarea pietrelor de la rinichi sau bilă, este bine să consultați medicul. Acesta, în funcție de dimensiunea, compoziția și poziția calculilor va indica sau nu tratamentul cu pepene roșu.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul