Piersicile sunt printre cele mai mai răcoritoare și energizante fructe ale verii, disponibile în această perioadă în toate piețele și chiar în toate mgazinele de cartier. Zemoase, dulci și cu un aport caloric moderat, de numai 40 de calorii la 100 de grame, piersicile sunt cele mai indicate fructe pentru remineralizarea organismului, mai ales după o zi stresantă și caniculară. O piersică are în conținutul ei 87% apă, așa că poate înlocui cu succes apa.
Piersicile fac parte din categoria fructelor foarte bogate în potasiu, dar au și cantități importante de fier, fosfor, și magneziu. În ceea ce privește vitaminele pe carele conțin, piersicile sunt o foarte importantă sursă de provitamina A și multă vitamina C, proporția dintre cele două fiind într-un echilibru perfect, ceea ce duce la asimilarea lor completă. Pulpa fructului conține deasemenea fibre alimentare abundente care stimulează activitatea intestinală.
Coaja piersicilor, un adevărat medicament
Piersicul ne oferă frunze, flori și fructe
Adolescenții și copiii anemici, bolnăvicioși, dar și persoanele obosite, lipsite de energie, astenice pot face cu speranță și încredere o cură de trei zile de piersici proaspete, mâncate cu tot cu coaja lor pufoasă și mustind de vitamine și minerale.
Sucul de piersici, preparat acasă, pentru a putea să fim siguri de ceea ce bem, se obține foarte simplu dând fructele, fără sâmburi, prin storcătorul electric. Se pot face cure de câte trei – patru zile pentru creșterea imunității organismului și în scop laxativ. Se beau câte două, trei căni de suc pe zi.
Florile de piersic au efecte sedative, antispasmodice, laxative, diuretice, depurative, alcalinizante și vermifuge. Amestecul de frunze și flori uscate de piersic dau o infuzie cu o aromă deosebită, foarte apreciată mai ales de copii, din care se pot bea două, trei căni pe zi. Această infuzie este recomandată și în combaterea anginei pectorale.