Piersicile sunt printre cele mai mai răcoritoare și energizante fructe ale verii, disponibile în această perioadă în toate piețele și chiar în toate mgazinele de cartier. Zemoase, dulci și cu un aport caloric moderat, de numai 40 de calorii la 100 de grame, piersicile sunt cele mai indicate fructe pentru remineralizarea organismului, mai ales după o zi stresantă și caniculară. O piersică are în conținutul ei 87% apă, așa că poate înlocui cu succes apa.
Piersicile fac parte din categoria fructelor foarte bogate în potasiu, dar au și cantități importante de fier, fosfor, și magneziu. În ceea ce privește vitaminele pe carele conțin, piersicile sunt o foarte importantă sursă de provitamina A și multă vitamina C, proporția dintre cele două fiind într-un echilibru perfect, ceea ce duce la asimilarea lor completă. Pulpa fructului conține deasemenea fibre alimentare abundente care stimulează activitatea intestinală.

Coaja piersicilor, un adevărat medicament

 Multe persoane care consumă piersici au obiceiul să le curețe și să arunce cojile. În acest mod își fac un mare deserviciu. Coaja de piersică este foarte bogată în potasiu și vitamina A, iar consumarea ei cu tot cu pulpă poate stimula sistemul imunitar al organismului, îndepărtează toxinele, protejează ochii de cataractă și reduce riscul de cancer, boli de inimă și artrită. Deasemenea, coaja de piersică aplicată pe față prin frecare ușoară tonifică și revigorează tenul, redându-i strălucirea.

Piersicul ne oferă frunze, flori și fructe

 În scop terapeutic de la arborele de piersic se folosesc fructele, care pot fi consumate crude, sub formă de suc sau în compot, dar și frunzele și florile. Piersicile sunt energizante, diuretice, depurative, ușor laxative, stimulează apetitul și ajută la întărirea imunității organismului. Consumate dimineața, după ce au fost ținute la temperatura camerei, nedecojite, în cure de trei zile, în loc de mic dejun, piersicile sunt extrem de hrănitoare. Au efecte benefice în tulburări digestive, constipație, boli de colon, eliminarea calculilor renali și biliari, detoxifierea organismului. Pentru că sunt relativ sărace în calorii, piersicile pot fi consumate fără reținere și de către persoanele care țin cură de slăbire. Doar două piersici ne pot asigura necesarul zilnic de vitamina C, iar prin conținutul lor bogat în fier, potasiu și calciu, piersicile întăresc organismul făcându-l rezistent la factorii externi.
Adolescenții și copiii anemici, bolnăvicioși, dar și persoanele obosite, lipsite de energie, astenice pot face cu speranță și încredere o cură de trei zile de piersici proaspete, mâncate cu tot cu coaja lor pufoasă și mustind de vitamine și minerale.
Sucul de piersici, preparat acasă, pentru a putea să fim siguri de ceea ce bem, se obține foarte simplu dând fructele, fără sâmburi, prin storcătorul electric. Se pot face cure de câte trei – patru zile pentru creșterea imunității organismului și în scop laxativ. Se beau câte două, trei căni de suc pe zi.
Florile de piersic au efecte sedative, antispasmodice, laxative, diuretice, depurative, alcalinizante și vermifuge. Amestecul de frunze și flori uscate de piersic dau o infuzie cu o aromă deosebită, foarte apreciată mai ales de copii, din care se pot bea două, trei căni pe zi. Această infuzie este recomandată și în combaterea anginei pectorale.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul