1

Cel mai nou blockbuster american, Everest, spune povestea tragică a opt alpiniști care în 1996 și-au pierdut viața, în încercarea lor de a cuceri vârful Everest.
Lansarea filmului a creat adevărate controverse și a descoperit adevăruri și întâmplări considerate insensibile sau chiar crude : Cum poți merge mai departe, abandonându-ți partenerul?www.youtube.com/watch?v=5ZQVpPiOji0
Realitatea dură este că nu poți face mare lucru. La o asemenea altitudine, aerul este atât de rarefiat încât nici măcar masca de oxigen nu te ajută foarte mult: cu fiecare minut petrecut la peste 8.000 de metri – zonă cunoscută și ca Zona Morții – practic începi să mori puțin câte puțin. Creierul uman începe să devină confuz din cauza lipsei de oxigen și orice mișcare cât de mică îți solicită din ce în ce mai mult corpul. De aceea orice tentativă de salvare a unei persoane sau de recuperare a unui cadavru devine practic imposibilă din cauza riscului mare de a te număra și tu printre aceștia.

Scott Fischer, ghid montan experimentat și unul dintre cei opt care au murit pe Everest în 1996, este doar unul dintre cei aproape 200 de oameni care au murit pe Everest și care încă sunt acolo. Fiecare dintre ei are o poveste fascinantă în spate.
Temperaturile extreme mențin cadavrele într-o stare perfectă, transformându-le în avertismente pentru cei ce își propun să cucerească cel mai înalt vârf din lume.

Green Boots

Probabil unul dintre cele mai faimoase cadavre de pe Everest este „Green Boots”, presupus a fi Tsewang Paljor, membru al echipei indiene care a pierit în 1996 pe Everest. Trei dintre membrii echipei hotărâte să cucerească vârful au decis să se întoarcă din cauza vremii nefavorabile, însă Tsewang Samanla, Dorje Morup anf Paljor au decis să continue.

Pe lângă trupul lui Green Boots, presupus a fi al lui Tsewang Poljar, trec toți cei care abordează ruta de nord-est înspre vârf.

Un grup japonez care se întorcea de pe vârf a trecut pe lângă trei oameni care păreau a fi Samanla, Morup și Pajlor, însă atunci a fost ultima oară când cei trei au mai fost văzuți în viață.
Trupul lui Green Boots a devenit o piatră de hotar pentru toți curajoșii care vor să cucerească Everestul.

Leave a comment