Protest nud pentru studenții dispăruți în Iguala

0 661

„Am ales un vagon care era bine iluminat și în care nu erau copii. Un copil nu este capabil să înțeleagă un astfel de mesaj. Am scos camera foto și în momentul în care și-a scos hainele și a rămas dezbrăcată complet toți cei 60 de oameni din tren au amuțit și s-a creat o liniște totală. Au rămas perplecși. O singură familie a înțeles despre ce era vorba și ne-a făcut semne de apreciere, însă restul ridicau din umeri și nu scoteau niciun cuvânt. Acesta a fost momentul cel mai complex dintre toate.”

Alejandra, Victor și Sara - voluntari care și-au inscripționat corpul în semn de protest pentru dispariția tinerilor.
Alejandra, Victor și Sara – voluntari care și-au inscripționat corpul în semn de protest pentru dispariția tinerilor.

Cel care narează  este Edgar Olguín, un fotograf mexican care a conceput o modalitate provocatoare de a protesta împotriva dispariției celor 43 de studenți din Iguala și de a condamna complicitatea statului întrucât acesta crede că și statul are partea sa de vină. Așa că, împreună cu o echipă formată din șase modele, actori și actrițe voluntari și cu o echipă tehnică de cinci persoane, Olguín a decis să iasă pe străzile din Ciudad de Mexico pentru a-și expune corpurile nude inscripționate cu mesaje de protest.
„În Mexic e mai șocant să vezi un corp dezgolit decât un corp cu arsuri sau răni”, explică pentru El Mundo Edgar. „În fiecare dimineață, pe coperta a cel puțin șase ziare poți vedea corpuri mutilate sau imagini cu cadavre, însă, în mod curios, o persoană fără haine pe ea șochează mai mult. Ne-am pierdut sensibilitatea”, ține să accentueze fotograful.
Tot fotograful spune că este nevoie de un strigăt puternic pentru ca oamenii să îl poată auzi și se apără spunând: „Trăim într-o societate cu dublu standard din punct de vedere moral. Noi propunem o manifestație pacifistă.”

Sara Juárez
Sara Juárez

„M-aș dezbrăca doar pentru o cauză nobilă”
Sara Juárez, o tânără de 18 ani care a participat la acest protest inedit, își amintește că a avut o oarecare frică în ceea ce privește o eventuală intervenție a forțelor de ordine. „Am avut multe emoții înainte să îmi scot hainele în vagon. Mi s-a mai cerut și în trecut să rămân nud, însă am refuzat de fiecare dată explicând că nu aș face asta decât pentru o cauză nobilă și justă ceea ce înseamnă să îmi expun trupul gol demonstrând că este vulnerabil, la fel ca noi toți și să port un mesaj care să transmită oamenilor că merită să lupți pentru ceea ce crezi”. Tânăra spune că în urma experimentului a primit numeroase mesaje pe rețelele de socializare de la oameni care au condamnat-o că ar fi făcut acest lucru pentru a deveni faimoasă, însă Sara nu a lăsat ca aceste mesaje să o afecteze, punându-le pe seama ignoranței.
Într-adevăr, pozele care au vuit în mediul online au atras atenția multor oameni. Multe galerii din Ciudad de Mexico și-au arătat interesul și au dorit ca pozele să facă parte dintr-o expoziție specială, însă Edgar Olguín a ales ca galeria sa să rămână internetul – cea mai mare dintre toate – pentru a spori vizibilitatea proiectului care este complet bazat pe voluntariat.
Părinții celor 43 de studenți care se luptă ca acest caz să nu fie închis și uitat prea curând, i-au mulțumit întregii echipe a lui Olguín și se gândesc să colaboreze în viitor la un alt proiect.

Sursă: www.elmundo.es

loading...

Citește și Mai multe de acelasi autor