Prototip inedit pentru oamenii cu deficiențe de auz – vor putea auzi cu… limba!

0

În ultima vreme, mulțumită implanturilor cohleare a apărut un nou gen de filmulețe emoționante, mai exact cu oameni care aud pentru prima oară. Deși este un dispozitiv absolut necesar persoanelor fără auz, pentru a avea o viață cât mai normală și mai echilibrată, prețul este unul foarte piperat, iar foarte mulți oameni nu își permit un astfel de dispozitiv. Conform Academiei Americane de Otorinolaringologie, un implant cohlear poate costa până la 100.000 de dolari.

Conform rapoartelor Popular Science se pare că a fost găsită o alternativă mai accesibilă pentru cei care vor să își recapete auzul. O echipă de cercetători din cadrul Universității din Colorado au ajuns la un prototip care implică o cască și un aparat inteligent cu memorie care ajută utilizatorii să capteze informația prin intermediul… limbii!
Leslie Stone-Roy, membru al echipei, spune că limba este un foarte bun transmițător a informației tactile către creier. „Și vârfurile degetelor au aceeași proprietate; de aceea ne folosim degetele pentru a citi în limbaj Braille”, spune aceasta. „Limba este asemătătoare ca proprietăți întrucât are o foarte mare acuitate.

Dispozitivul nu are nicio legătură cu urechea, ci lasă sunetul să fie preluat și prelucrat de către limbă. În loc să se bazeze pe calitatea de procesare a urechii interne, acest dispozitiv folosește o cască Bluetooth pentru a transmite informația unui aparat inteligent cu memorie care ajută creierul să interpreteze senzațiile drept sunete.
Cercetătorii au explicat într-un comunicat de presă că respectiva cască transformă sunetele în modele electrice pe care le transmite aparatului inteligent. În momentul în care utilizatorul apasă cu limba respectivul aparat înregistrează modele electrice distincte. Cu antrenamentul necesar, creierul învață în timp să interpreteze aceste modele drept sunete.

Pe lângă faptul că acest dispozitiv auditiv antrenează creierul ți îl învață să recunoască sunete și cuvinte, este și mult mai ieftin decât un implant cohlear – costă aproximativ 200 de dolari și nu este nevoie de nicio intervenție chirurgicală.

Sursă: www.smithsonianmag.com

loading...

Citește și Mai multe de acelasi autor