Pe timpul iernii, frigul şi aerul rece ne pun sănătatea la încercare şi până şi o banală durere în gât ne poate strica dinamica zilnică. Dacă v-aţi săturat de medicamente, siropuri şi drajeuri care asigură o sănătate de invidiat sau dacă pur şi simplu doriţi să încercaţi o variantă naturală pentru a scăpa de durerea în gât, iată un remediu natural bazat pe proprietăţile vindecătoare ale cepei şi ale ardeiului iute.
Ceapa conţine numeroşi antibiotici naturali, antioxidanţi şi alţi compuşi cu proprietăţi antiinflamatoare. Ardeiul iute posedă şi el proprietăţi analgezice datorită capsaicinei conţinute, iar luteina şi vitamina C ajută la combaterea infecţiilor în gât.
Cu toţii ne amintim de ceaiul de ceapă pe care bunica ni-l prepara când eram mici şi aveam roşu în gât; acest remediu se bazează pe aceleaşi proprietăţi inedite ale cepei, însă cu un ajutor foarte important din partea ardeiului iute. Acest remediu ajută la combaterea infecţiilor în gât, reduce senzaţia de iritare şi ameliorează durerea. Este uşor de preparat şi se face foarte repede, mai ales că ai toate ingredientele la îndemână. Ai nevoie de:

• o ceapă de mărime medie
• sucul de la două lămâi
• ½ ardei iute roşu
• pătrunjel
• un vârf de cuţit de sare de mare

Ceapa şi ardeiul iute se toacă foarte fin şi, împreună cu sucul de lămâie şi sarea, se pun într-un bol de sticlă şi se amestecă, apoi se lasă în frigider timp de o oră.
După o oră amestecul se strecoară şi se păstrează lichidul deoarece numai lichidul se va folosi mai departe. Însă, ceapa şi ardeiul care vă rămân pot fi folosite pentru o salată sau pentru o supă picantă, depinde ce vreţi să gătiţi; ar fi păcat să aruncaţi un amestec atât de aromat!
Mai departe, lichidul obţinut îl vom folosi pentru a face gargară cu el de două ori pe zi. După câteva minute de gargară scuipaţi lichidul şi mestecaţi câteva fire de pătrunjel pentru a vă împrospăta respiraţia.
Atât de simplu şi de eficient! Dacă decideţi să folosiţi acest remediu natural, este preferabil să preparaţi această emulsie zilnic şi evitaţi să preparaţi o cantitate mai mare dintr-o dată şi să o păstraţi în frigider pentru a o utiliza de mai multe ori. O cantitate mică zilnic asigură prospeţimea ingredientelor, iar emulsia nu îţi pierde din proprietăţi.

Sursă: www.ecoagricultor.com