Este binecunoscut faptul că activitățile fizice oferă foarte multe beneficii pentru sănătate, mai ales dacă un anumit sport este practicat cu regularitate. Plimbările, fie pe jos fie cu bicicleta, jogging-ul, înotul prezintă multiple efecte benefice asupra organismului. Deasemenea sportul contribuie la sănătatea inimii, la limitarea situațiilor stresante, la ameliorarea și prevenirea depresiei și crește funcția cognitivă.
Cu toate acestea, vara când temperaturile sunt foarte mari, iar umiditatea nu este de neglijat, sunt necesare unele măsuri pentru ca activitățile fizice să poată fi efectuate în siguranță.
Potrivit www.sfatulmedicului.ro, există persoane la care orice fel de sport este dăunător vara, în zilele caniculare, printre acestea numărându-se cele cu afecțiuni cardiovasculare și reumatice. Sunt cazuri în care și persoanele perfect sănătoase au de suferit un disconfort dacă practică sport la peste 32 de grade Celsius.

Probleme care pot să apară vara datorită practicării sportului

 Sportul practicat în condiții extreme de temperatură și umiditate poate suprasolicita organismul ducând la mai multe neplăceri cum ar fi:
Crampe musculare cauzate de temperaturi ridicate, de regulă la persoanele care suferă de hipertensiune arterială.
Epuizare termică, ce poate duce până la stări de leșin, greață, amețeală sau transpirație în exces.
Accident vascular cerebral, provocat de umiditatea din aer și de răcirea organismului prin transpirație.

Sfaturi pentru cei care practică sport pe timpul verii

 Celor care practică sport vara, pe caniculă, li se recomandă purtarea unui echipament lejer, obligatoriu din bumbac evitându-se hainele sintetice.
Vara, apa trebuie băută întotdeauna cu înghițituri mici, iar temperatura acesteia trebuie să fie cuprinsă între 10 și 37 de grade, fără gheață pentru a nu supune organismul unui șoc termic.
În momentele de suprasolicitare fizică, de exemplu în timpul jogging-ului, este indicat ca lichidele pierdute prin transpirație să fie înlocuite din 30 în 30 de minute, într-u cât cu cât o persoană are mai mult lichid în organism, cu atât corpul său va elimina mai multă căldură în timpul alergării în zilele caniculare. Dacă se consumă apă în mod constant, organismul va fi hidratat corespunzător, iar termoreglarea se va desfășura în mod corect. Cei care au ca indicație terapeutică diuretice trebuie să acorde o atenție sporită hidratării optime.
Atenție! Dacă termometrul arată temperaturi de peste 32 de grade, este bine să amânați orice fel de activitate fizică.
Cei care suferă de astm, diabet sau boli cardiovasculare ar trebui să evite zonele supraaglomerate și poluate.
Sunt total interzise dușurile reci imediat după un efort susținut și desfășurat afară pe caniculă. Trecerea bruscă de la o temperatură la alta poate dăuna serios organismului.
Antrenamentele trebuie să înceapă întotdeauna cu o încălzire ușoară. Nu este recomandată începerea bruscă a unui efort fizic, mai ales vara pe caniculă.
Capul trebuie să fie acoperit cu o șapcă pe timpul antrenamentelor, iar ochelarii de soare sunt deasemenea recomandați. Este foarte indicat să aplicați pe față o cremă hidratantă cu factor ridicat de protecție pentru a evita arsurile solare.

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul