Cu toții avem zile în care ne simțim copleșiți de responsabilități, fără motivație sau plictisiți și, ca atare, incapabili de a ne ridica din pat. Dar atunci când vă confruntați cu această stare zilnic, și nu întrevedeți nici o șansă de a vă îmbunătăți situația, este foarte probabil să suferiți de sindromul Burnout. Mai pe românește, ți s-au consumat bateriile, ai ajuns la capătul puterilor sau probabil te gândești că „mă simt obosit și fără energie”. Dar sindromul Burnout poate fi tratat, dacă este identificat ca atare și vă mobilizați din timp.

Ce este de fapt sindromul Burnout

Potrivit hipo.ro sindromul de Burnout, cunoscut și ca sindromul arderii complete, suprasolicitarea profesională, sindromul oboselii cronice sau sindromul job, constă în epuizarea fizică, emoțională și mentală cauzată de expunerea excesivă și relungită la situații stresante. Persoanele care suferă de Burnout se simt copleșite de presiunea de a răspunde cerințelor profesionale și, în timp, această acumulare constantă de stres conduce la pierderea interesului și a motivației care au stat cândva la baza activităților desfășurate la locul de muncă.
Dacă suferiți de oboseală cronică, vă este afectată productivitatea, scade nivelul de energie și vă simțiți din ce în ce mai lipsit de control asupra activităților la care trebuie să le faceți față, deveniți neajutorat și frustrat în mod constant, vă veți confrunta în final cu senzația că nu se mai poate face nimic pentru a vă remedia situația.

Sindromul burnout versus stres

Cu toate că derivă din stres, starea de Burnout este o afecțiune cu totul diferită. A fi stresat înseamnă a te confrunta cu prea mult: prea multă presiune, prea multe responsabilități, o solicitare permanentă care depășește puterile fizice și psihice ale individului și care duce la senzație de oboseală și la oboseală mentală și acesta poate deveni stres emoțional, stres cronic, stres psihic sau stres profesional. Cu toate acestea, o persoană stresată are în continuare convingerea că, dacă ar dispune de mai mult timp și mai multă energie, ar putea face față situației. Oboseala cronică, însă, se caracterizează mai ales prin insuficient: senzația că nimic nu este suficient de bun, că nu se mai poate face nimic, că orice gest este în zadar.
Pe scurt, o persoană stresată caută soluții, pe când cineva ajuns la Burnout abandonează lupta, fiind total lipsit de motivație și deprimat.

Consecințele sindromului de Burnout

 Potrivit oammr-iasi.ro, tabloul clinic minim al Burnout cuprinde:
Semne și simptome somatice cum ar fi cefalee, tulburări de somn, tulburări digestive, astenie, oboseală, deficit de concentrare, hipertensiune arterială putându-se ajunge până la infarct miocardic.
Comportamente neobișnuite pentru persoana în cauză: iritabilitate, ruperea relațiilor cu prietenii și colaboratorii apropiați, neîncredere, sentiment de vină, atitudine de superioritate (persoana știe tot și nu îi mai ascultă pe cei din jur), cinism.
Atitudine defensivă, rigiditate, negativism, ineficiență, rezistență mare la orice schimbare.
Dintre consecințele pe timp lung ale sindromului de Burnout s-au observat abuzul de alcool și droguri, divorțul, ruperea legăturilor cu copiii sau chiar suicidul.

Cum se poate trata Burnout-ul

Dacă nu ați identificat din timp simptomele suprasolicitării, și ațputeți uti ajuns la stadiul de Burnout, puteți urma una dintre strategiile de recuperare care pot fi și un tratament pentru oboseala cronică.
1. Schimbați mediul în care trăiți.
Deși poate părea aproape imposibil de aplicat, această strategie presupune îndepărtarea de toate lucrurile care au condus la Burnout. Doar ieșind din mediul nociv care v-a adus în această stare, veți mai putea gândi lucid pentru a găsi soluții. Eliminați deci cauzele, chiar dacă această decizie poate aduce prejudicii la rândul ei.
2. Cereți ajutor
Una dintre simptomele Burnout-ului este tendința de conservare a energiei prin izolarea de ceilalți oameni. De aceea în situația fericită în care individul își dă seama că suferă de Burnout, alegerea de a cere ajutor este printre ultimele metode de vindecare la care s-ar gândi. Cu toate acestea, suportul prietenilor și al familiei este necesar pentru redobândirea perspectivei, a motivației și a energiei pierdute prin Burnout.
3. Reevaluați-vă prioritățile și obiectivele
Dacă ați ajuns la Burnout, este clar că ceva important din viața voastră nu funcționează așa cum ar trebui să funcționeze. Găsiți timp pentru a vă redefini idealurile, prioritățile și lucrurile care vă motivează cu adevărat. Gândiți-vă dacă nu cumva vă investiți timpul și energia în ceva ce nu este primordial pentru voi, și care vă oprește de la realizarea lucrurilor care cu adevărat contează. Dacă realizați că ați neglijat ceva cu adevărat important, redirecționați-vă eforturile înspre acel lucru.
4. Nu în ultimul rând este bine să vă adresați și unui medic psihiatru. Acesta ar putea să vă sfătuiască, și să vă administreze chiar un tratament medicamentos pentru a trece peste sindromul de Burnout înainte de a fi prea târziu.

Surse: www.hipo.ro
oammr-iasi.ro

Leave a comment

Lasă un răspunsAnulează răspunsul